Areál firmy Kortan v Hrádku nad Nisou se potýká se starou ekologickou zátěží

21. březen 2023 10:46

V půdě i podzemních vodách jsou chemikálie z předchozí výroby, které ohrožují okolí studny a také řeku Nisu. Co se bude se zamořeným areálem dál dít, zjišťovala redaktorka Jana Pavlíčková.

Čtěte také

Sanace areálu firmy Kortan v Hrádku nad Nisou bude stát přes 120 milionů korun. Chemikálie tam znečišťují okolní půdu i spodní vody. Největší problém dělá šestimocný chrom, který ohrožuje studny i řeku Nisu. Podle ministerstva životního prostředí je lokalita zařazená mezi nejvíce znečištěná místa v Česku.

Chemikálie se do půdy a do spodních vod nedostaly vinou současného vlastníka areálu, tedy firmy Kortan. Ekologická zátěž je tam historickým dědictvím.

V roce 1900 se tam vyráběly louhy na činění kůží. V roce 1970 tam vznikla pobočka státního podniku Tanex z Jaroměře, který produkoval práškové chromité a hlinité soli, a to pod značkou Závody Antonína Zápotockého. Ročně závod vyprodukoval zhruba 2 500 tun těchto solí, a to až do roku 1994.

Nejvíc je starou ekologickou zátěží ohrožena řeka Nisa, ke které postupně půdou chemikálie prosakují. Jde hlavně o šestimocný chrom, který je velmi toxický a karcinogenní. Kvůli tomu už několik let nemohou obyvatelé z okolních rodinných domků používat svoje studny, a to ani na zalévání zahrádek. Dohromady jde o třicet domů. Šestimocný chrom prosákl i do konstrukcí budov v samotném výrobním areálu.

Sanace by měla probíhat ve dvou etapách. V první se udělá síť nových monitorovacích vrtů a vybudují se geochemické ochranné bariéry v zóně, která je zasažená. V areálu Kortanu se odstraní kontaminované stavební konstrukce, nádrže, jímky a podobně a vyčistí se území, které není tak výrazně zasaženo.

Ve druhé fázi se pak speciální sanační technologií odstraní chemikálie přímo z areálu továrny. To vše by mělo trvat čtyři roky. Náklady jsou zhruba 121 milionů korun, přičemž na 85 milionů si podala firma Kortan žádost o dotaci a sama ze svého přidá 22 milionů. Dalších 12 milionů by měl poskytnout Liberecký kraj a dvěma miliony přispěje město Hrádek nad Nisou.

Spustit audio

Související