Ve Vysokém nad Jizerou mají loutkovou scénu už 100 let. Výročí připomíná festival, kniha i výstava loutek

13. červenec 2024 09:30

Loutková scéna Divadelního spolku Krakonoš ve Vysokém nad Jizerou letos slaví 100 let. Kulaté výročí připomíná tento víkend přehlídka loutkových divadel, začala i výstava historických loutek.

Už od roku 1876 působí ve Vysokém nad Jizerou Divadelní spolek Krakonoš. V roce 1924 k velké scéně přibyla i scéna loutková, její letošní sté výročí si vysočtí ochotníci právě v těchto dnech připomínají.

Ve čtvrtek 11. července začaly oslavy pietním setkáním na hřbitově a také projekcí záznamu jednoho z divadelních představení vysocké loutkové scény. V pátek 12. července pak v divadle spolku Krakonoš pokřtili zrestaurovanou oponu a také knihu Tenhle svět nás ještě potřebuje, která mapuje 100 let loutkové scény ve Vysokém nad Jizerou. Po křtu začalo první z představení přehlídky loutkových divadel, která se koná také v sobotu 13. a v neděli 14. července. Program najdete zde.

Ve Vlastivědném muzeu, které je nedaleko divadla, také začala výstava historických loutek. „Ty loutky jsou staré sto let. Tak, jak slaví loutková scéna, tak skutečně, některé jsou o něco mladší, třeba o rok, o dva, ale říkáme, že jsou to stoleté loutky od Jana Dolanského ze Semil,“ představila výstavu nestorka vysockých ochotníků Svatava Hejralová.

„Toto je scéna z první divadelní hry, která se tady hrála jako loutkové představení. Je to Krakonošova nadílka. Takže tady máme Krkonoše, vládce hor. A samozřejmě babičku, které Krkonoš pomáhá tím, že jí nasbírané roští promění ve zlaťáky,“ přiblížila jednu z částí expozice Svata Hejralová.

Výstavu tvoří 7 scén vytvořených loutkami. Těch je tam celkem 57 a ještě několik zvířecích. „V divadle zbyly jenom ty loutky, které jsou potřeba k současnému představení a k tomu, které se bude nacvičovat potom na prosinec,“ dodala Hejralová, která je i autorkou pokřtěné knihy Tenhle svět nás ještě potřebuje.

Knihu o 100leté tradici loutkového divadla ve Vysokém nad Jizerou napsala Svatava Hejralová

„Snažila jsem se dohledat všechny možné materiály, protože divadlo má úžasný archiv, který se snažím obhospodařovávat. Takže by to mělo zachytit, jak ty dějiny tady vznikaly, kdy se hrálo první loutkové představení, jak se hrálo dál. A musím říct, že máme dodneška dochované, že představení, které se odehrálo na oslavách za divadlo Krkonoš, bylo 1100. představení v dějinách naší loutkové scény,“ doplnila Svatava Hejalová.

Spustit audio

Související