60 let Ypsilonky: Počátky divadla v Liberci

Naivní divadlo v Liberci připravilo u příležitosti 60. výročí založení Studia Ypsilon výstavu plakátů Jana Schmida. A Český rozhlas Liberec připravil k tomuto výročí seriál, kterým si počátky Ypsilonky v Liberci připomene očima pamětníků.

Mackbeth, Věčný manžel, Ubu králem nebo nezapomenutelné Večery pod Lampou. To je jen zlomek tvorby liberecké Ypsilonky, kterou v roce 1963 založil režisér a také výtvarník Jan Schmid v tehdejším Severočeském loutkovém divadle v Liberci s herci a muzikanty, kteří tam tehdy působili.

Začneme „od konce“, rozhovorem se současným dramaturgem Vítkem Peřinou Naivního divadla, kde to před 60 lety všechno začalo.

Herec Václav Helšus vzpomíná na své působení ve Studiu Ypsilon

V roce 1963 Jan Schmid založil spolu s některými kolegy ze Severočeského loutkového divadla v Liberci Studio Ypsilon. Jedním z těch, kteří tam tehdy hráli, byl i Václav Helšus, který do souboru přišel z Činoherního divadla v Ústí nad Labem, a nyní působí v libereckém Šaldově divadle. Jak na Ypislonku vzpomíná on? A jak na tehdejší atmosféru divadla i lidi kolem něj vzpomíná jedna z tehdejších návštěvnic, bývalá rozhlasová kolegyně a výtvarnice Zdena Schovánková?

Herce Jiřího Lábuse známe nejen z četných filmů či z rozhlasového vysílání, ale především z jeho domovské scény, tedy Studia Ypsilon, na jehož jevišti strávil víc než 50 let. Proč si po absolvování DAMU zvolil angažmá právě v tomhle divadle, jsme se ho zeptali v divadelní šatně.

Na závěr Seriálu týdne o studiu Ypsilon a jeho založení před 60 lety v Liberci jsme si nechali hosta nejvzácnějšího: Principála a zakladatele legendární scény Jana Schmida. Zastihli jsme ho na zahájení výstavy jeho plakátů k divadelním představením Ypsilonky, kterou si v rámci představení Naivního divadla můžou návštěvníci prohlédnout ještě do konce dubna 2023

Oslavy 60. výročí založení chystá studio Ypsilon na podzim.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související