1226 dětí nebude ve škole hladovět. Liberecký kraj jim koupí obědy

16. říjen 2017

Liberecký kraj také v příštím školním roce zaplatí obědy dětem z chudých rodin. Do projektu ministerstva práce a sociálních věcí Potravinová pomoc dětem se tak zapojí už potřetí. Obědy koupí 1226 dětem z 62 škol a školek. Cílem projektu je zajistit dětem od 3 do 15 let pravidelnou stravu ve školních jídelnách.

Pomoc mohou dostat děti z mateřských a základních škol i víceletých gymnázií z rodin, které přes čtvrt roku pobírají dávky.

"V první a druhé výzvě nám projekt potvrdil, že není pouze o školním stravování, ale má i další velice pozitivní efekty, jako je zlepšení školní docházky a známek. Pokud také chceme, aby škola byla centrem života školních dětí v obci, tak by v ní měly zůstávat i odpoledne. A pokud tam mají trávit svůj čas i v odpoledních hodinách, nemohou být hladové," řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa ze Starostů pro Liberecký kraj.

V prvním roce se podle něj do projektu v kraji zapojilo 373 dětí z 23 škol, letos už to bylo 976 dětí z 43 škol. V příštím školním roce tak kraj koupí obědy 1226 dětem z 62 škol.

V Libereckém kraji je 446 mateřských a základních škol, do kterých chodí více než 54 tisíc dětí. Školní obědy dětem financuje ministerstvo práce a sociálních věcí z Operačního programu Potravinové a materiální pomoci. Na období 2014 až 2020 z něj může Česko získat na pomoc lidem v nouzi až 400 milionů korun.

autor: mib
Spustit audio