100. výročí plynové služby a chemického vojska. V Liberci je pro veřejnost připraven bohatý program

Liberečtí chemici si v těchto dnech připomínají 100 let od založení jednotky, která byla předchůdkyní dnešního 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. Připravili program pro veřejnost.

V pátek 20. září od 10 hodin na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci nastoupí 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany. Doprovodí ho vojenská hudba. Poté se program přesune do dolních kasáren na Štefánikově náměstí.

Na dnešní slavnostní nástup naváže v sobotu od 10 do 16 hodin Den otevřených dveří v kasárnách. K vidění bude například vozidlo radiačního a chemického průzkumu LR 130 RCH, nebo výpočetně analytické pracoviště. Kromě techniky chemici veřejnosti představí také svou výzbroj a vybavení. Chystá se ale také speciální program pro děti – skákání, lukostřelba nebo malování na obličej.

„Bude připraveno slavnostní odhalení pamětní desky ke sto letům vzniku plynové služby akademického vojska a jako překvapení budeme znovu otevírat stálou expozici chemického muzea,“ potvrzuje za liberecké vojenské chemiky Pavel Tichý.

Specializované vojenské útvary vznikly jako reakce na použití bojových plynů v první světové válce

Předchůdkyně dnešního 31. pluku vznikla v roce 1919. Skupina se starala například o zásobování plynovými maskami. Přímo v Liberci pak od roku 1968 fungoval 105. pluk chemické ochrany.

V současné době působí liberečtí chemici mimo jiné v zahraničních misích. Zabezpečují odběr vzorků, analyzují radioaktivní a toxické látky, pomáhají při dekontaminaci. Ale také přispívají k přípravě vojáků zahraničních spřátelených armád, jako například loni v Iráku.

autoři: Jan Charvát , Ivana Bernáthová
Spustit audio

Související