Zubaři a pediatři chybí v České Lípě. Město je láká na dotace

7. březen 2019 09:25

Česká Lípa se snaží vyřešit nedostatek lékařů. Na zřízení ordinace mohou od města získat až půl milionu korun. Česká Lípa tak chce zvýšit počty pediatrů nebo zubařů.

V programu jsou tři miliony korun. Město podpoří vybrané obory – praktické lékaře pro děti i pro dospělé, specialisty v oboru revmatologie nebo oční lékaře. Podporu nabízela Česká Lípa poprvé loni, žádného lékaře se ale tehdy získat nepodařilo. Až půlroční objednací lhůty jsou přitom k očním lékařům. Kritická situace je také u zubařů.

Podle vyjádření České stomatologické komory pro Český rozhlas jich je celorepublikově na počet obyvatel dost. Problém ale je, že často nepřijímají nové pacienty. Zubaře v odlehlých regionech se ale snaží podpořit ministerstvo zdravotnictví. Nabídlo dotaci přímo na mzdu sestry nebo dentální hygienistky. V celém Česku toho využilo od loňského června jedenáct lékařů. V některých regionech se ale nenašel nikdo.

Nechtějí smlouvy s pojišťovnami

Lékařům od začátku roku hrozí pokuty za nepředepisování e-receptů

Lékař a vydávání e-receptů (ilustrační foto)

S rokem 2018 skončilo i přechodné bezsankční období pro lékaře, kteří nepředepisují recepty elektronicky.

A to je případ i našeho kraje, což vyplývá z údajů Ministerstva zdravotnictví. Třeba v Ústeckém kraji uspěla se žádostí o dotaci ordinace na ústeckém Střekově, za pět let tak může čerpat víc než milion. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Heleny Rögnerové je ale problém i to, že někteří nechtějí poskytovat základní péči hrazenou z veřejného pojištění.

„Řada zubařů nechce ani navazovat smlouvy s pojišťovnou a potom nemají zájem registrovat pojištěnce, protože nechtějí dělat základní péči, která je hrazená z veřejného zdravotního pojištění. To je právě jedna ze základních podmínek, že lékař musí přijmout 1500 pojištěnců během tří let,“ vysvětluje Rögnerová. Druhou podmínkou pro dotaci je, že 10 procent z pojištěnců musí být děti a senioři nad 65 let. Ti podle Rögnerové hledají zubaře nejhůře.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související