Zranění vám mohou výrazně změnit sportovní kariéru. Michal Benda: z fotbalisty cyklistou

16. listopad 2020

Sedmatřicetiletý Michal Benda z Držkova v Jizerských horách mohl být ligovým fotbalistou, zvolil ale cyklistiku. Věnoval se horským kolům, upřednostňuje cyklokros a v Plavech vede mladé sportovce. Ve fotbale přitom v dresu Jablonce dokonce chytal dorosteneckou ligu.

Michal Benda vysvětlil, jak se z fotbalisty stal vášnivý cyklista. „ Zranil jsem si koleno, potom jsem začal na kole rehabilitovat, pak jsem začal jezdit na kole i na fotbalové tréninky a to se nějak nelíbilo. A mně se zase nelíbilo, že mi do toho sportování už někdo moc mluví, tak jsem začal jezdit jenom na kole,“ popisuje.

Mohl být fotbalistou, učarovala mu ale cyklistika

Od malička byl všestranným sportovcem. Ke kolu ho vlastně nasměroval bývalý český sdruženář a dvojnásobný účastník olympijských her Miroslav Kopal. Původně začal s triatlonem, víc ho to ale táhlo k cyklokrosu a ke skupině trenéra Jana Slavíčka. 
A potom potkal nejlepšího možného učitele, čtyřnásobného mistra světa Radomíra Šimůnka. V současné době Michal Benda patří k nejzkušenějším závodníkům na domácí cyklokrosové scéně. Hlavně však v oddíle Sokol Plavy dohlíží na růst těch nejmladších, včetně žákovské naděje Kryštofa Bažanta.

Jak vidí mladé naděje české cyklistiky? Jak jsou důležité výsledky? Kdy je dobré s trénováním nebo vůbec sportem u dětí začít? Poslechněte si rozhovor.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.