Zoo v Liberci založili ornitologové. „Posun za 20 let je ohromný,“ říká ředitel Nejedlo

31. leden 2019

Liberecká zoologická zahrada se podle dostupných informací změnila z malého zvěřince s ptačími voliérami a srnčími výběhy ve skutečnou zoo v roce 1919. Několik let pak byla jedinou zahradou na našem území. Letos ji čekají velké oslavy, je totiž rok stého výročí od jejího založení.

Patrně nejstarším objektem rodící se liberecké zoo byla ptačí voliéra z roku 1902 (repro foto)

KVÍZ: Jak dobře znáte ZOO Liberec?

Bílí tygři jsou unikátem liberecké zoologické zahrady

Liberecká zoologická zahrada je nejstarší v České republice. V zatím nejúspěšnějším roce 1989 ji navštívilo přes 460 000 lidí. Zkuste si v tomto kvízu, co všechno víte o ZOO Liberec.

„Zoo v Liberci založil Ornitologický klub pro severní Čechy, který jako svůj hlavní objekt zájmu měl hlavně ptáky. Těm zůstáváme věrni i dnes, byť chováme celou škálu zajímavých, exotických i ohrožených zvířat, jsme jedním z největších chovatelů dravých ptáků v Evropě,“ říká ředitel zoo David Nejedlo, který v liberecké zoo působí už dvacet let.

Prvních pět let byl veterinářem, patnáct let je ředitelem. „Posun za tu dobu je ohromný. Zažil jsem tu i Majoránku a Vanilku, šimpanzí dvojčata, která nosila na krku obojek, na sobě šaty, žily u chovatelky,“ vzpomíná Nejedlo a pokračuje: „To je věc, kterou si dnes v zoologických zahradách téměř nikdo neumí představit… za dvacet let se zoo posunula mílovým krokem.“

Historická fotografie. Dávná minulost liberecké zoologické zahrady (repro foto)

Liberecká zoologická zahrada je nejstarší v celém Česku, letos oslaví 100 let od založení. „Akcí bude hodně, začneme tradičním plesem, který bude v únoru,“ popisuje Nejedlo a dodává: „V polovině června chystáme větší oslavu a připravujeme i několik výstav, besed a doprovodné programy.“ Kromě toho zoo ke 100 letům vydá speciální knihu. Podrobné informace k oslavám svého stého výročí zveřejní zoo na konci února.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.