Zoborožci temní a rajka královská. Ohrožení krasavci z Asie jsou k vidění v Liberci

Liberecká zoo chová nově rajku královskou a zoborožce temné. Oba druhy ve volné přírodě žijí na jediné lokalitě na světě - na ostrově Nová Guinea a v jeho okolí.

Návštěvníci liberecké zoo můžou ptáky vidět v druhém patře pavilonu tropů. „Koncepce vrchního patra pavilonu tropů je zaměřená čistě na ptáky z jihovýchodní Asie, protože tam v současné době probíhá obrovské, dá se říct, vyvražďování, vychytávání mnoha druhů. Velmi rychle se tam kácí pralesy, mizí původní prostředí. Je potřeba vytvořit záložní populaci v zoologických zahradách,“ uvedl kurátor chovu ptactva v Liberci Jan Hanel.

Chov zoborožců temných je říízen pravidly Evropského záchovného programu

Zoborožci temní jsou velcí asi osmdesát centimetrů na délku. Mají černé peří, bílé ocasy a velký výrazný zobák s rýhovaným rohem, po kterém dostali rodové jméno. Samec má hlavu dozlatova.  „Tento druh zoborožce je v zoologických zahradách řazen mezi druhy takzvané EEP. To znamená, že je to striktně řízený chov. Mají svého koordinátora, mají svou plemennou knihu. V současné době je jich po zoologických zahradách necelých třicet párů. Velmi, velmi zřídka se množí,“ popsal nový druh zoborožce Hanel. Na zoborožce se v Zoo Liberec specializují, chovají jich tam šest druhů.

V liberecké zoo mají zatím jen samce rajky královské

Naopak rajku královskou získala zahrada vůbec poprvé za svou stopatnáctiletou historii. Tento druh je velký asi jako kos, má zářivě rudá záda, bílé břicho, modré nohy a velmi zvláštní ocasní pera, která se stáčejí se do spirály. V Liberci mají zatím jen samečka. „Chov jsme začali se samečkem, protože jich je víc. Samička je velmi všedně zbarvená, podobná našemu vrabci,“ popsal liberecký zoolog. Jeho cílem je tento druh v zahradě rozmnožit.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související