Ženy a věda. Řešíme vzorkování mikroorganismů ve vodě, popisuje svou práci biotechnoložka

8. březen 2024

Že nemusí být věda a technické obory ženám cizí, dokazuje liberecký Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Polovinu jeho zaměstnanců tvoří ženy.

Čtěte také

Ženy řídí autobusy, ovládají složité stroje nebo zastávají vysoké manažerské posty. Svůj svátek, tedy Mezinárodní den žen, slaví 8. března. Jeho kořeny sahají až do roku 1908 kdy švadleny v New Yorku stávkovaly a bojovaly za volební právo, právo na vzdělání nebo rovné příležitosti v zaměstnání.

Doba pokročila a profese kdysi považované za ryze mužské ženám nejsou cizí. A věda nebo výzkum nejsou výjimkou. Dokazuje to Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace při liberecké univerzitě, kde ženy tvoří polovinu týmu.

„V rámci vysokoškolského studia jsem začala hledat téma na bakalářskou práci a našla jsem ho. Téma nanomateriály a čištění vod,“ vysvětluje biotechnoložka CXI Magda Nechanická.

„Od ledna máme nový projekt, který vedu. Řešíme vzorkování mikroorganismů ve vodě, v pitné, bazénové a teplé vodě, a jejich stanovení. Čištění vody, to jsou jiné projekty, kde se používají například i reaktory, ve kterých probíhá odstraňování dusíkatých sloučenin,“ popisuje svou práci.

V Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace pracuje podle ředitele Miroslava Černíka asi 52 %, což na ústav, který je na Technické univerzitě a jehož zaměření je technika a věda, může být poněkud překvapující.

Jsou ženy odměňovány jako muži? A jaké další profese v ústavu zastávají? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.