Želvy uhlířská a korunkatá – nové vzácnosti liberecké ZOO

Liberecká zoologická zahrada nově chová dva druhy vzácných želv – želvu uhlířskou a korunkatou. Ohrožené vodní želvy korunkaté byly v České republice zatím k vidění jen v pražské ZOO, odtud také tři noví samci pochází. Odchov těchto indických želv je velmi složitý. Poprvé na světě se povedl právě chovatelům v Praze.

Pražská ZOO byla v roce 2012 první na světě, která tyto želvy, kterým se říká také diadémové, rozmnožila. „Pražská ZOO je jediná v republice, která je prozatím dokáže množit. Mají na to dokonce i svůj patent. Kdyby se třeba vyskytla nějaká nemoc, infekce a jejich populace byla v ohrožení, tak je důležité, aby další želvy byly k dispozici v jiných zoologických zahradách,“ vysvětluje Barbara Tesařová, mluvčí ZOO Liberec.

Ošetřovatelka plazů, Kateřina Lokovská krmí modrého varana v expozici, kde jsou i želvy

„Liberecká ZOO nemá v plánu želvy korunkaté množit, protože máme tři samce. Samice jsou výrazně větší, dosahují váhy až deseti kilo a bohužel – nemáme tu pro ně prostor,“

Vodní želva korunkatá je doslova rekordmanem mezi velikostí samce a samice, vysvětluje ošetřovatelka plazů Kateřina Lokovská: „Samci mívají kolem sedmnácti centimetrů a váží okolo půl kila, zatímco samice mívají až pětapadesát centimetrů a jejich váha se může pohybovat kolem deseti kilo.“

Suchozemská želva uhlířská

Jak se želvy zabydlely v liberecké ZOO v expozici s varany? „Želvy byly ze začátku poměrně vyplašené, protože varani se pohybují skokem mezi větvemi,“ popisuje ošetřovatelka.

Dalším druhem vzácných želv, které liberecká ZOO pořídila, jsou želvy uhlířské. „Ty momentálně chováme na zimovišti, jsou to pralesní želvy a oproti ostatním želvám chovaným doma mají zajímavou dietu,“ komentuje Lokovská.

Nové přírůstky želv uhlířských liberecké ZOO uvidí návštěvníci v expozici tamarínů pinčích v pavilonu opic.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio