Ze soutěže o písničku vznikl v Tatobitech muzikál o Bezdězu. Zahrály si děti, rodiče se přidali

10. září 2024

V Tatobitech se zrodil výjimečný autorský muzikál. Vlastně hned dva. Jeden nazkoušely děti z tamní Masarykovy základní a mateřské školy a ten druhý jejich rodiče. Byli jsme na zkoušce představení Malý král na Bezdězu.

Už dvě přespání na Bezdězu zažily děti z Masarykovy základní a mateřské školy Tatobity. První bylo za vítězné obrázky a maketu Bezdězu v soutěži Národního památkového ústavu, a to druhé za muzikál inspirovaný nedobrovolným pobytem krále Václava II. na Bezdězu: Malý král na Bezdězu.

Jak se v Tatobitech zrodil nápad na muzikál o Bezdězu, zajímalo redaktora Jaroslava Hořeního.

„Bylo to rychlé, hrad Bezděz vypsal soutěž o přespání na hradě Bezděz a chtěli písničku. A my, jelikož jsme o to hodně stáli, tak jsme si řekli, že písničkou to sice nezkazíme, ale třeba také nevyhrajeme. A jelikož jsme to chtěli vyhrát, tak jsme rozhodli, že uděláme muzikál. Takže jsme s Vendulou sedli a za týden jsme napsali Malého krále na Bezdězu,“ vysvětluje jeden z autorů, ředitel školy Pavel Vaněk.

Režisérkou představení a hudebním doprovodem zároveň je paní učitelka Vendula Zunová. „Máme v představení 20 dětí a hluboce před nimi smekám. Daly do toho hrozně moc, všechny nás to bavilo, úplně to letělo, za 2 měsíce jsme to měli nazkoušené,“ pochvaluje si.

Do muzikálu se ale zapojili také rodiče dětí. A může za to Týnka. „Myslela jsem, že když se to rodičům tak líbilo, že by si to mohli zkusit sami, jaké to bylo, nacvičovat a zahrát si to,“ říká s tím, že to vlastně nejdřív ani nemyslela vážně: „Byl to takový ‚výstřel do tmy‘, jen nápad, návrh, netušila jsem, že by se to mohlo uchytit…“

A uchytilo. Zapojila se většina rodičů a dokonce to dokázali nazkoušet tajně, aniž by tom děti věděly. „Jenom jsme jim lhali, lhali a lhali,“ prozrazuje Michal Uxa. „A klobouk dolů před nimi, protože nazkoušet to není žádná sranda,“ dodává.

Co chystají v Tatobitech dalšího? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související