Zdravotníci v Libereckém kraji mají stále nedostatek respirátorů. Z ministerstva jich poslali málo

Do Libereckého kraje dorazila první várka respirátorů. Ministerstvo zdravotnictví jich dodalo tři tisíce. Kraj by přitom jen pro zdravotnictví potřeboval čtyřicet tisíc respirátorů a osmdesát tisíc roušek.

Po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje to uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka z ODS. Z došlých tří tisíc respirátorů jich padesát dostane zdravotnická záchranná služba, ostatní půjdou hlavně do liberecké nemocnice a na její infekční oddělení.

„Situace je strašně špatná, protože celá první linie je bez ochranných prostředků až na výjimky. Nemocnice mají zásoby do úterka, do středy, co bude potom, nevím. Už jsme uvažovali o tom, že zapojíme někoho, kdy by byl aspoň provizorní roušky schopen ušít," uvedl Přemysl Sobotka. Ministerstvo zdravotnictví podle něj v zásobování ochrannými prostředky naprosto selhalo. Další respirátory by měly podle ministra zdravotnictví dorazit příští týden.

Padesát dodaných respirátorů vydrží krajské záchranné službě maximálně tři dny. Uvedl to její ředitel Luděk Kramář. „My jsme se na tuhle situaci připravovali ještě před tím, než ministerstvo vydalo zákaz nakupovat prostřednictvím jiných organizací," uvedl dnes Kramář. Díky spolupráci s hasiči a libereckými chemiky je ale podle něj záchranná služba vybavena na to, aby nebyla její práce ohrožena. Výjezdů ale přibývá, záchranáři museli posílit i operační středisko. Třináct z nich je přitom v povinné karanténě.  

V Libereckém kraji jsou už dva potvrzené případy onemocnění COVID-19. Prvním hospitalizovanou byla ve čtvrtek devětapadesátiletá žena, která se před časem vrátila z Itálie. Dnes krajští hygienici potvrdili druhého nakaženého, jde o sedmašedesátiletého muže, který byl také nedávno v Itálii. Lékaři aktuálně zjišťují, s kým se po návratu viděl. Oba nemocní jsou na infekčním oddělení Krajské nemocnice Liberec. Jejich stav je stabilizovaný.

autor: reČRoL | zdroje: ČTK , Liberecký kraj
Spustit audio

Související