Zbraňová amnestie skončila, policisté zaznamenali kuriózní kousky i nebezpečné zbraně

9. srpen 2021 11:42

Půl roku mohli lidé odevzdávat na policii nelegálně držené zbraně. Co všechno v rámci zbraňové amnestie v Libereckém kraji na služebny přinesli, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Od začátku ledna do konce července 2021 mohli lidé odevzdávat policistům nelegálně držené zbraně, případně mohly některé z nich legalizovat. V Libereckém kraji během půl roku odevzdali celkem 210 zbraní a téměř pět tisíc kusů střeliva.

Čtěte také

Nejvíce odevzdaných zbraní bylo v kategorii B, tedy těch, na které musí mít lidé povolení. Podle policie šlo většinou o pistole, vyrobené do konce druhé světové války. Zbraní, na které se vztahuje pouze ohlašovací povinnost, bylo přes 70. Ve čtyřech případech šlo o zbraně zakázané, takzvané samočinné zbraně, ke kterým se řadí třeba kulomety nebo samopaly. „Převzali jsme zkorodovaný samopal MP 3008 německé výroby, dva kusy samopalů vzor PPS 43, takzvaný sudajev, sovětské výroby a útočnou samočinnou pušku ČZ vzor 58,“ upřesnila mluvčí krajské policie Ivana Baláková.

Kuriózní kousky, nebezpečné rozbušky a fugas

Policisté přijali například i tři zbraně domácí amatérské výroby a také dvě domácky upravené pistole tovární výroby. V jednom případě lidé odevzdali i signální pistoli HEBEL vzor 1894, kterých je v České republice evidováno pouhých sedm. Pyrotechnici asistovali při odevzdávání ženijních a průmyslových rozbušek, ve dvou případech lidé doma přechovávali náboje do kanónu.

Naprostou raritou pak bylo ohlášení speciálního pyrotechnického prostředku bulharské výroby, který armády Varšavské smlouvy používaly při simulaci jaderného výbuchu, takzvaného „fugase“. Nelegálně ho doma přechovával muž z Českolipska. Nebezpečný mohl být tím, že při neodborné aktivaci mohl uvolnit velké množství tepelné energie.

Spustit audio

Související