VIDEO: Žadatelé o zbrojní průkaz v Liberci skládali zkoušky

24. srpen 2018 12:29

Počet držitelů střelných zbraní v Libereckém kraji roste. V současné době jich je přes 11 300 a vlastní zhruba 31 000 zbraní. Další žadatelé o zbrojní průkaz v Liberci skládali zkoušky.

Žadatelé musí nejprve absolvovat písemný test, až poté jdou na střelnici, kde předvedou, jak umí se zbraní manipulovat. Mezi těmi, kdo žádají o zbrojní průkaz, jsou i ženy. „Chci být myslivec a k tomu zbrojní průkaz potřebuji,“ vysvětluje Markéta Žáčková a pokračuje: „Nejvíc se obávám asi praktické zkoušky manipulace se zbraní, to se člověk musí hodně soustředit.“

Vložit náboj – nabít zbraň, namířit a vystřelit. Takový úkol mají žadatelé na střelnici, to vše pod odborným dohledem komisařů i policistů. Na komisaře, ale i na celý průběh zkoušek dohlíží Pavel Farský z Krajské policie Libereckého kraje. „Nejčastěji si zbrojní průkaz chtějí udělat zájemci o myslivost, ti bývají dobře proškolení – myslivecká sdružení si sama organizují školení uchazečů.“ O zbrojní průkaz žádají také sportovní střelci – v našem kraji jsou výrazně zastoupeni například biatlonisté. „Poslední skupinou jsou zájemci, kteří si chtějí pořídit zbraň,“ dodává Farský.

Než se žadatel dozví, že v písemné i praktické zkoušce uspěl, trvá to přibližně jednu hodinu. Průměrně jedné třetině zájemců se ale získat zbrojní průkaz nepodaří.

Prostory, kde probíhají zkoušky žadatelů o zbrojní průkaz
autor: Eva Malá
Spustit audio