Českolipští těžaři nevzdávají boj o kopec Tlustec. Chtějí zde obnovit těžbu čediče

11. říjen 2013

Kamenolom Brniště nevzdává plán obnovení těžby na kopci Tlustec na Českolipsku. Ministerstvo životního prostředí nedávno zamítlo výjimku z ochrany zvlášť vzácných živočichů a rostlin, kterou vydal Liberecký kraj. Podle těžařů má smysl se dál snažit o obnovení těžby čediče i o setkání s obyvateli okolních obcí.

Těžaři slibují, že současně s těžbou bude probíhat i sanace. Kromě toho by podle nich měl lom nabídnout v budoucnu práci až 45 místním lidem.

„Smysl to určitě má. Naši právníci zvažují kroky, které se musí udělat, abychom se s tím nějakým způsobem vypořádali,“ řekl spolumajitel a generální ředitel Kamenolomu Brniště Jiří Čech při veřejném setkání, na němž těžaři představili plány na dotěžení a sanaci kopce Tlustec.

Na setkání přijel i starosta Brniště Ivan Pastorek, který potvrdil, že obec je zatím stále proti obnově těžby: „Na postoji zastupitelstva se zatím nic nezměnilo. Naše názory zůstávají stejné.“

Lidé se na setkání ptali na prašnost i otřesy způsobené odstřelem. Podle Jiřího Čecha prašnost omezí drtičky, které budou kámen zkrápět, a k těžbě budou využity clonové odstřely i to, že kopec je už dost narušený.

Kámen chce firma přepravovat většinou po železnici. Přesto nabízí Brništi výstavbu obchvatu za 13 milionů a k tomu i finanční kompenzaci v hodnotě 17 milionů korun po dobu těžby. Vrchol kopce by podle těžařů zmizet neměl. I proto, že chtějí využít hlubinnou těžbu.

Obnovení těžby se zatím brání nejen Brniště, ale i obyvatelé Postřelné, Luhova nebo i nedalekého Velkého Valtinova.

Spustit audio