Zájemce o historii Liberce potěší nová kniha

28. prosinec 2011

"LIBEREC, urbanismus, architektura, industriál, pomníky, objekty, památky". To je název nové knihy, které právě vyšla a mapuje budovy v Liberci a to jak z hlediska historické perspektivy, tak z hlediska památkové péče a architektonického bohatství.

I ten, kdo si myslí, že o Liberci už ví všechno, se možná dočte přeci jen něco nového. S autorem Jaroslavem Zemanem si o nové knize povídala redaktorka Šárka Škapiková.

„Je to knížka o Liberci, kde se může každý, koho to zajímá, něco dozvědět o domech kolem kterých každý den chodí. Celá ta knížka se zabývá komplexním vývojem města, takže se tam čtenář může něco dozvědět o historii města od počátků až po současnost...“ komentuje knihu její autor Jaroslav Zeman.

Spoluautorem knihy je historik Petr Freiwillig. „Mojí snahou bylo čtenářské veřejnosti problematiku památkové péče obecně a tak, jak se projevuje v Liberci, protože možná málo kdo z obyvatel ví že už od roku 1992 je v Liberci městská památková zóna a i když tomu třeba její vzhled neodpovídá, je to jedna z největších památkových zón u nás, sahající od Lidových sadů až na Soukenné náměstí...“ říká Freiwillig.

Oba autoři naznačují, že Liberec se v poslední době velmi proměnil. Památková péče jakoby ustupuje na úkor výstavby obchodních center. Co si o tom myslí Jaroslav Zeman? „Že je to děs a bída a o něčem to vypovídá... Podle mě to vypovídá o tom, že současná politická reprezentace města,i ta předchozí, si moc neváží historického dědictví, které tady je.“ komentuje situaci Zeman.

autor: sas
Spustit audio