Zahrála si s „Bardotkou“ i v Tmavomodrém světě – auta z hasičského muzea v Novém Oldřichově

Hasičské muzeum v Novém Oldřichově na Českolipsku nabízí přes devět set exponátů. Od drobností jako jsou proudnice, přenosné hasicí přístroje a uniformy až po hasičská auta. Muzeum, které sídlí ve dvou budovách, se může pyšnit zhruba padesátkou historických stříkaček a vozů, které jsou většinou stále funkční. První návštěvníky muzeum už přivítalo a otevřené bude tři dny v týdnu až do října.

„Nejstarší exponát je z roku 1764 – koňmi tažený kočár, který jsme získali od českolipského muzea,“ říká Miroslav Jonáš, starosta SDH Nový Oldřichov. „Máme tu i stříkačku z 18. století, tu museli hasiči donést k požáru, k tomu nosili ve džberech vodu. Jeden pumpoval, druhý stříkal, ale moc toho nezachránili,“ popisuje Jonáš.

Kromě stříkaček jsou v hasičském muzeu k vidění i nezbytné pomůcky požárníků jako jsou přilby, svítilny, staré hasičské knížky i odznaky. Bohužel se stává, že návštěvníci některé exponáty i odcizují. „Například mosazné spojky k hadicím,“ říká hasič. Milovníci velké hasičské techniky se můžou pokochat pohledem na stará požární auta – některé z nich jsou dokonce českými i zahraničními filmovými hvězdami. „Mercedes Benz byl na natáčení u pana Svěráka ve filmu Tmavomodrý svět a sanitka z roku 1926 účinkovala ve francouzském filmu s Brigitte Bardotovou,“ popisuje Jonáš. Novým exponátem muzea bude hasičská cisterna z roku 1964. Hasičské muzeum je otevřené o pondělcích, středách a sobotách.

Auta z hasičského muzea v Novém Oldřichově se proslavila ve filmu. Zahrála si třeba ve Svěrákově filmu Tmavomodrý svět nebo se na filmovém plátně objevila po boku Brigitte Bardot
Hasičské muzeum v Novém Oldřichově
Spustit audio