Zacvičte si v Severočeském muzeu. Připomínají tam slavnou minulost Sokolů z Liberecka

Žíněnky, bradla a kruhy na výstavě? Ano. Podle starého sokolského hesla „Tužme se!" najdete právě tohle tělocvičné nářadí v Severočeském muzeu v Liberci. Na výstavě ke 130. výročí založení obce Sokolské v Liberci uvidíte i dobové plakáty nebo krásně vyšívané prapory – věci, které do dnešních dní k vidění nebyly. Sokolové si je totiž pečlivě střežili v archivu.

Výstava se jmenuje Cvičíš, cvičím, cvičíme a její návštěvníci se můžou těšit i na jednodenní sportovní program. „Jsou tady dobové fotografie, repliky slavných sokolských plakátů, za zmínku stojí i tiskoviny a dobové kroniky, které jsou poprvé k nahlédnutí. Snažili jsme se, aby to byly věci, které se týkají Liberce, aby to bylo lokální,“ popisuje Sam Mikolášek, náčelník TJ Sokol Liberec 1.

„Červená košile působila na německé mladíky jako červený hadr na býka“

Na výstavě samozřejmě nechybí hnědý sokolský kroj s červenou košilí a černým kloboukem, zakrytý černou pelerínou. „Říká se, že červená košile působila na německé mladíky jako červený hadr na býka – byly časté potyčky mezi českými Sokoly a německým obyvatelstvem, a tak jim bylo povoleno, aby se součástí kroje stala černá pelerína, kterou se mohli na ulici zakrýt,“ vysvětluje Mikolášek.

Vyšívaný prapor libereckých Sokolů

Součástí výstavy je i cvičební nářadí a panel, který pojednává o doktoru Šamánkovi, jednom ze zakladatelů sokolské župy. „Ustavující schůze proběhla v České besedě v červenci 1886, tam byl právě zvolen jako významný zástupce české menšiny, doktor Šamánek,“ říká kurátor výstavy Luděk Lukuvka. Na výstavu Cvičím, cvičíš, cvičíme si můžou návštěvníci skutečně přijít zacvičit a to v úterý 21. února.

Sokolský kroj
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio