Záchranáři z celého kraje dnes trénují v Ralsku na Českolipsku. Proč právě tam?

3. září 2019 14:28

Záchranáři z celého Libereckého kraje se v bývalém vojenském prostoru Ralsko učí, jak rychle postavit krizový stan nebo jak řídit sanitky v náročném terénu.

Zdravotnická vozidla váží mnohem víc (cca 1850 kg) než běžná osobní auta a jejich řidiči si s nimi musejí umět poradit i mimo městské ulice, například na strmých a úzkých cestách plných výmolů. Trénují tak na zásahy například v horských oblastech nebo místech s rozbitými a špatně sjízdnými cestami. 

Výhodou bývalého vojenského prostoru na Českolipsku jsou členité cesty, na nichž je možné trénovat i jízdu v nepřístupném terénu. 

„Byl jsem překvapen, jak se ten vůz na velkých terénních nerovnostech naklání,“ říká ředitel záchranné služby Luděk Kramář, podle kterého musí řidič nejprve překonat pud sebezáchovy a nebát se. 

Podle instruktora Petra Urbánka se výcviku účastní více než 130 záchranářů z celého kraje. Každoročně přitom záchranáři jezdili cvičit na mostecký polygon. Ralsko zvolili letos poprvé.  

Záchranáři se v Ralsku učí i to, jak rychle postavit krizový stan

Kromě zdokonalení jízdy sanitou se na místě učí i to, jak rychle postavit krizový stan. Ten slouží k ošetření až osmi osob a podle jednoho z lektorů ho po zaškolení zvládne sestavit pouze jeden člověk. V teoretické části se pak zdravotníci dozví vše o úskalích dopravních nehod a zdokonalí se i ve výměně kola u sanitního vozu.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související