Za smrt dítěte utopeného na dětském táboře na Českodubsku padla obžaloba

27. říjen 2022 14:25

Liberecké okresní státní zastupitelství podalo obžalobu na zástupce vedoucího letního tábora kvůli utonutí dítěte na koupališti v Českém Dubu. Tragická událost se stala v roce 2020. Osmatřicetiletému muži hrozí jeden až šest let vězení.

Okresní státní zástupce v Liberci Lukáš Pauldura uvedl, že zástupce hlavního vedoucího tábora nezajistil veškeré povinnosti, které vyplývaly z jeho pozice. Skupina čítala přibližně šedesát dětí a na koupališti vznikla nepřehledná situace, při níž došlo k neštěstí. Tonoucího chlapce z vody vytáhly dívky, které si všimly bezvládného těla. Chlapec zemřel druhý den v nemocnici.

„Podle výsledků vyšetřování došlo v té věci k souhře okolností, kdy (obžalovaný) zejména z pozice zástupce hlavního vedoucího tábora nezajistil dostatečně organizačně a personálně veškeré povinnosti, které mu vyplývaly z obecné právní úpravy. A v podstatě vznikla na koupališti poměrně nepřehledná situace, při které bohužel došlo k tomu, že jedno z dětí, které neumělo plavat, tak se utopilo," řekl České tiskové kanceláři okrasní státní zástupce Lukáš Pauldura.

Spustit audio