Za krádež krytiny osm let vězení? U některých zločinů platí v nouzovém stavu přísnější tresty

V nouzovém stavu, který nyní kvůli epidemii koronaviru v Česku platí, jsou přísnější i tresty pro pachatele některé trestné činnosti. A policisté začínají být přísnější i na lidi, kteří nenosí na veřejnosti roušky.

Tresty mohou být během nouzového stavu třeba až čtyřnásobné. S vyšší trestní sazbou se počítá například u krádeží, podvodů, šíření poplašné zprávy nebo nakažlivé nemoci. Tam, kde je běžná trestní sazba třeba dvouletá, v případě recidivy i tříletá, může v této době odejít pachatel od soudu až s osmiletým trestem.

Seniorka, telefon, platební karta, šmejdi, podvod po telefonu, platba, podvodníci, nákup po telefonu. Ilustrační foto

„Chtěli bychom upozornit občany na to, že v době nouzového stavu, který tady v republice nastal, jsou podstatně vyšší trestní sazby vyšší, než je obvyklé. Mnohdy si to pachatelé neuvědomují a pak jsou překvapeni, když jim je sděleno obvinění a dozví se výši trestu, která jim hrozí,“ upozornila mluvčí krajské policie v Liberci Vladimíra Šrýtrová.

Tabulka zpřísněných trestů v nouzovém stavu

Jako příklad uvedla mluvčí krádež měděné krytiny ze střechy bývalé ozdravovny v Radostíně u Sychrova, kde pachatele policisté vypátrali a nyní mu hrozí až osmileté vězení. Za běžného stavu by to byly maximálně dva roky. A stejně vysoký trest může dostat i zloděj, který se vloupal do prodejny sportovních potřeb na Českolipsku. Odtamtud ukradl pět jízdních kol, z toho tři elektrokola, a způsobil tak škodu téměř 340 tisíc korun. Po zloději policisté pátrají.

Policie kontroluje roušky i hranice

Policisté jsou během nouzového stavu velmi vytížení.Hlídají například na státních hranicích, kde kontrolují takzvané pendlery, jak se říká lidem, kteří každý den dojíždějí za prací za hranice. Také dávají pozor, aby někdo hranice nepřecházel, porotože to je momentálně zakázané.

Hraniční přechod v Harrachově

Kromě hlídání hranic také kontrolují různá ubytovací zařízení, obchody, restaurace a zaměřují se i na lidi, jestli opravdu na veřejných místech nosí roušky. Podle policejní mluvčí Vladimíry Šrýtrové není cílem hned každého pokutovat, policisté podle ní ale budou určitě přísnější, protože někteří lidé stále přes veškeré výzvy nereagují a ústa ani nos si nezakrývají.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související