Z čeho bude Zeman platit cesty k nám do kraje, ptá se Půta

7. únor 2018 08:35

Otázku financování výjezdů prezidenta Miloše Zemana do krajů chce otevřít hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Několikadenní návštěva prezidenta totiž přijde krajské rozpočty na statisíce korun.

O omezení nákladů by hejtmani mohli hovořit už na březnovém zasedání Asociace krajů. Pro škrty v rozpočtu je necelá polovina z nich, jak vyplývá z průzkumu serveru iROZHLAS.cz.

„Návštěvy regionů a cesty do krajů jsou podle mého názoru součástí výkonu funkce prezidenta republiky. Neměl by být jen na Hradě a v Lánech. Ve věci financování cest bych ale uvítal obecnou dohodu mezi Asociací krajů a prezidentskou kanceláří, která by podmínky financování jasně stanovila na celé období,“ řekl serveru iROZHLAS.cz Martin Půta.

Seškrtání rozpočtu?

Pokud by se kraje s Hradem nedohodly, bude prosazovat seškrtání některých výdajů. „Pokud k obecné dohodě nebude oboustranně vůle, navrhnu zastupitelstvu postup vyzkoušený v jiných krajích,“ doplnil.

Prezident na Liberecko během své funkce – podobně jako do většiny krajů – zavítal čtyřikrát. Kraj celkem jeho cesty vyšly na bezmála 1,5 milionu korun, jak vyplývá například z přehledu Lidových novin.

Pro společný postup krajů je rovněž pardubický hejtman Martin Netolický z ČSSD. „Viděl bych to na dohodu v rámci asociace, přestože už někteří kolegové avizovali změnu financování. Není úplně dobré vytvářet atmosféru, že každý kraj k tomu bude přistupovat jinak,“ míní.

Dohodnout by se hejtmanství podle Netolického měla s prezidentskou kanceláří především na omezení početných delegací. Podrobnosti čtěte na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iROZHLAS.cz.

autor: kno | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio