Vznikla před 70 lety na místě bývalého koncentračního tábora pro odsun Němců. Výročí liberecké univerzity

Technická univerzita v Liberci a její nejstarší Fakulta strojní slaví výročí 70 let od svého založení v roce 1953. Od té doby se věnuje vědecko-výzkumným projektům a rozrostla se o dalších šest fakult. V čem je TUL výjimečná, se přímo tam vydala zjistit redaktorka Iveta Kalátová.

Zleva: mluvčí univerzity Radek Pirkl, děkan Fakulty umění a architektury Jan Stolín, odborný asistent Katedra výrobních systémů a automatizace Jiří Šafka, Iveta Kalátová

„U nás můžou studenti studovat snad vše, kromě kosmonautiky, právních věd a lékařství“, říká Radek Pirkl, mluvčí Technické univerzity v Liberci, která slaví 70 let od svého založení.

„To místo před sedmdesáti lety bylo takové smutné, byl tady koncentrační tábor pro odsun Němců“, popisuje historií místa, kde se nachází areál Technické univerzity v Liberci.

V roce 2023 tam najdeme sedm fakult, zaměřených od ekonomiky, přes zdravotnická studia, umění, po fakulty strojní a textilní, atraktivními obory jsou také informatika nebo mechatronika.

Univerzitní náměstí Technické univerzity v Liberci

Jaké studijní programy nabízí Fakulta umění a architektury, co má společného kukuřičný škrob s 3D tiskem, co všechno se dá vytisknout, a v čem spočívá projekt čištění vody v liberecké a barcelonské ZOO? Poslechněte si záznam přímého přenosu.

Spustit audio

Související