Vzácný stříbrný poklad objevený v lese u Vysokého nad Jizerou je k vidění v Turnově

8. únor 2019

 Město Turnov se může díky Muzeu Českého ráje pochlubit jedním z nejstarších muzeí regionálního typu v České republice. A momentálně i výstavou Poklady podzemí.

Počátky sbírkotvorné činnosti jsou spojené s archeologií a té se muzeum věnuje dodnes. Archeologické výzkumy probíhající v Českém ráji a v Pojizeří přinášejí každoročně řadu zajímavých objevů a pokladů. Ty nejzajímavější z posledních deseti let jsou právě teď k vidění na výstavě Poklady podzemí.   

Komentář Jaroslava Hořeního: Stavitelé a investoři nemají archeology většinou moc v oblibě, protože zdržují a prodražují jejich záměry. Na výstavě Poklady podzemí je vidět, že to rozhodně není zbytečné. Bez záchranných archeologických průzkumů by byla nenávratně zničena naše historie. Její část napříč nejen staletími, ale i tisíciletími je až do konce března k vidění v turnovském Muzeu Českého ráje. Stojí za to, si na Poklady podzemí udělat čas.

Pokud si jako poklad představujete nález mincí, tak ani v tom vás výstava, kterou připravil archeolog Jan Prostředník spolu s kolegy Petrem Hartmanem a Romanem Syrovátkou, nezklame. Mincovní poklady jsou dokonce dva.

Starší soubor tvoří 160 stříbrných pražských grošů Václava II. a Jana Lucemburského, který byl v srpnu roku 218 náhodně objeven u staré stezky nedaleko Vysokého nad Jizerou. Zajímavá je nejen fyzická cena mincí uložených po roce 1340, ale i jejich zachovalý stav v extrémních horských podmínkách. Mladší poklad byl nalezen v roce 2013 v Roztokách u Jilemnice. Do země byl uložen krátce po Mnichovské dohodě na podzim roku 1938.

Výstava potrvá v turnovském Muzeu Českého ráje do konce března letošního roku.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka