Turnovský granát: Jak se těží a zpracovává, můžete zjistit v Turnově

21. prosinec 2018

Turnov je nejen srdcem Českého ráje, ale také srdcem výroby šperků. Zvláště těch z českého granátu. Vydejte se za ním!

Galerie Granát v Turnově

Turnovské Družstvo umělecké výroby Granát má jako jediná firma u nás právo na průmyslovou těžbu granátů, která probíhá v Podkrkonoší nedaleko Hostinného v naplaveninách Kalenského potoku a v Českém středohoří u Podsedic.

V jedné tuně 10 až 20 gramů granátu

V jedné tuně materiálu se najde 10 až 20 gramů granátků o velikosti od dvou do osmi milimetrů. Drobné české polodrahokamy pak v Turnově vybrousí a zasadí do šperků.

Nejen do tajů zpracování kamínků a výroby šperků mohou zájemci nahlédnout na turnovském Náměstí Českého ráje v Zákaznickém centru – Galerii Granát.

Prohlídka začíná historií českého granátu, jehož rozmach nastal v druhé polovině 16. století za císaře Rudolfa II. Roku 1762 císařovna Marie Terezie zakázala vývoz surových granátů z českých zemí, a ochránila tak domácí monopol jejich těžby a zpracování. Vlastně díky ní mohou návštěvníci galerie sledovat náročnou a titěrnou práci brusičů a šperkařů.

Broušení probíhá podobně jako v historii. Moderní brus už sice pohání elektromotor, ale aparát, do kterého se zasazuje dřevěný kolíček zvaný tyčkadlo, s granátem zasazeným do pryskyřice a otáčením kroužků tvoří brus, se téměř nezměnil. Výbrusů je řada druhů, v současné době nejznámějším a nejpoužívanější je výbrus hvězdový a brusiči ho dokážou vytvořit na kamínek od rozměru 1,3 mm. Vybroušené malé plošky se ještě tím samým způsobem musí vyleštit.

Vytěžný český granát

Rudý jako krev a plný tajemství

Český granát má mezi světovými granáty unikátní postavení. Je rudý jako krev, plný tajemství, vášně a jsou mu přisuzovány magické účinky. Je nazývám kamenem lásky a vášně, prý podněcuje touhu, chrání přátelství a pomáhá překonávat smutek. Český granát také bývá nazýván národním kamenem. V Turnově se rodí třeba i Český slavík či dary pro významné světové osobnosti jako královna Alžběta II či papež Jan Pavel II. Nejmenší kousky českého granátu se zatavují do skla, třeba skleniček či těžítek.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.