Vzácná lvíčata, 115 let, zookino i plány na rozšíření. Ohlédnutí za rokem 2019 v liberecké zoo

Na 390 tisíc lidí navštívilo v uplynulém roce zoo v Liberci, který patří mezi jeden z turisticky nejlákavějších cílů celého kraje. Návštěvníky lákala například hříbata koní převalského, malá lvíčata i oslavy nečekaného 115. výročí existence zahrady. Liberečtí zoologové vloni také na dalších sedm let obhájili své členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií, jejímž členem je liberecká zoo od roku 1993. 

„Rok 2019 byl pro zoologickou zahradu velmi dobrý. Byl to rok, kdy jsme oslavili výročí. Pravda je, že jsme původně chystali výročí stoleté a v rámci těch příprav, kdy jsme spolupracovali se skupinou historiků, po mnoha desítkách let to byl poprvé nějaký historický průzkum o počátcích zoologické zahrady, tak jsme zjistili, že zoologické zahradě není sto let, ale sto patnáct,“ ohlédl se za uplynulými dvanácti měsíci ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

Liberecká zoo chtěla oslavit 100 let existence, historici ale zjistili, že má už 115 let

Rok 2019 byl v liberecké zoo ale úspěšný i co do počtu narozených či vylíhlých
mláďat. „Jako první bych asi řekl náš prvoodchov lva berberského. Odchov dvou mláďat, kterým už je tři čtvrtě roku a je to samec a samička, nebyl jednoduchý, protože je matka opustila. Oni vyrůstají spolu a plnohodnotně, ale vyrůstají mimo ten rodičovský pár,“ zmínil úspěch libereckých zoologů David Nejedlo.

Úspěšný byl odchov i u ohroženého kočkodana Dianina

Významný byl i odchov kriticky ohroženého gibona bělolícího nebo ohroženého kočkodana
Dianina. Narodily se také čtyři nové zebry, dvě žirafy Rotschildovy a přibyla i mláďata u sambarů skvrnitých, urialů bucharských nebo oslů somálských. Loni se také v Liberci poprvé podařilo odchovat dvě ptáčata orlosupa bradatého v jedné sezóně.

Malý orlosup bradatý

„Samozřejmě nemůžu nezmínit kolekci dravých ptáků, kde jsme měli významné odchovy. A to včetně orlosupů bradatých, což jsme velmi rádi, protože je to druh, který nám pomáhá naplňovat hlavní poslání zoologických zahrad. A to je chov ohrožených druhů zvířat a jejich návrat zpátky do přírody,“ doplnil ředitel Zoo Liberec. Celkem se za uplynulých 12 měsíců narodilo 86 mláďat.

V roce 2019 se v zoo Liberec narodila dvě mláďata žirafy Rotschildovy

Rok 2019 byl úspěšný i z hlediska rozvoje zahrady. „Zoologická zahrada zažila v minulosti zhruba deset let bez investic, s mimimem peněz na opravy, což na ní bylo vidět. Už druhým rokem dostáváme znova příspěvek na odpisy, což nám umožňuje nějakou investiční výstavbu. Na tu velikost zoologické zahrady sice není bouřlivá, ale není nevýznamná, ale není nevýznamná,“ uvedl Nejedlo. Kromě nových zelených střech na některých pavilonech tak loni přibyla třeba vyhlídka u antilop koňských, dobudovala se vyhlídka u mravenečníků a u sambarů skvrnitých a pro návštěvníky zahrada otevřela takzvané zookino.

ZooKino Liberec

„Není to velký sálek, ale je to takové příjemné intimní prostředí pro lidi, kteří mají hlubší zájem nejen o zvířata v zoologické zahradě, ale i o jejich ochranu v místech odkud ta zvířata pocházejí,“ přiblížil smysl promítacího sálu David Nejedlo.

Liberecká zoo vloni předsedala také celosvětové ochranářské kampani na záchranu ohrožených asijských zpěvných ptáků Silent Forest, její pracovníci zachraňovali želvy v Indonésii nebo dokumentovali ohroženou populaci zeber bezhřívých v Ugandě.

Plány zoo v roce 2020

„Začneme plánovat a projektovat nové území, které bychom měli získat na základě rozhodnutí zastupitelstva města. Byla schválena změna územního plánu, což nám umožní, abychom zadali architektonickou studii a v průběhu roku představili veřejnosti plány, jak by mohlo vypadat rozšíření zoologické zahrady,“ přiblížil asi nejdůležitější budoucí projekt zahrady ředitel Nejedlo.

David Nejedlo, ředitel liberecké zoo, která se významně zapojila do projektu ochrany zpěvného ptactva v jihovýchodní Asii

Projekt rozšíření zoo je pracovně nazvaný Údolí ohrožené divočiny. A to podle údolí u bývalého amfiteátru v Lidových sadech, o které by se v budoucnu měla liberecká zoo rozšířit. „My určitě v průběhu roku představíme návštěvníkům nějakou vizi, jak by to mohlo vypadat. Zároveň budeme shánět finanční prostředky. Jak budeme úspěšní, tak podle toho se návštěvníci budou moct projít do nové zoologické zahradě možná třeba za deset, ale možná třeba za pět nebo za čtyři roky,“ dokončil ředitel nejstarší české zoo.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související