Vyvěsme vlajku a dejme si navzájem vědět, že tu jsme a že máme naději, vyzývají pelhřimovští

26. říjen 2020 11:42

Před 2 lety jsme slavili 100 let samostatné republiky a na popud pelhřimovské Agentury Dobrý den bylo v rámci akce Český den s českými vlajkami vyvěšeno 225 191 vlajek České republiky. A byl z toho zápis do České knihy rekordů. Výzva platí i letos.

V říjnu roku 2018 visely červenomodrobílé vlajky na veřejných prostranstvích, v zahradách, na budovách, rozhlednách, v oknech domů a na dalších místech po celé České republice. Do celorepublikového rekordu, jenž byl vytvořen v den státního svátku 28. října, se zapojilo 2 445 obcí, měst, škol, institucí a jednotlivců.

Pojďme aspoň takto, osamoceně, když to nejde jinak, vyjádřit svou naději, že budeme po čase zase žít normální život.
Agentura Dobrý den Pelhřimov

Český den s českými vlajkami naděje

V roce 2019 si tahle akce dál žila svým životem a do pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit přicházely bez jakékoliv výzvy další fotografie s vlajkami v bytech, na rozhlednách, chatách… Letos je ale všechno jinak. Je stav nouze, obav, zákazů, ale také naděje.

A pelhřimovská Agentura Dobrý den, která spravuje Českou databanku rekordů, vyzývá: „Pojďme tuto naději společně vyjádřit. Dejme si navzájem vědět, že i přes prázdné ulice, náměstí, sportoviště či školy, jsme tu. Že o sobě víme, ač nemůžeme být pospolu a že v sobě máme naději, že zas bude dobře. Vyvěsme 28. října, ve středu, v den našeho společného svátku, vlajku naděje. Českou vlajku. Do oken, z balkonu, na plot. Nemáte-li vlajku, namalujte si ji na papír, ušijte, vytiskněte v počítači… malou, velkou, jak budete chtít."

Svou vlajku můžete i vyfotit a poslat do Pelhřimova na emailovou adresu: vlajky@dobryden.cz.

Vlajka České republiky (ilustrační foto)

Původně akce Český den s českými vlajkami úzce související s Měsícem věží a rozhleden nabádala k výstupu s českou vlajkou na rozhledny a věže a k zaslání vrcholových fotografií. Jste-li rodina či dvojice, máte samozřejmě i tuto možnost. Udělejte si procházku v přírodě, vystoupejte na kopec, vezměte vlajku na své oblíbené místo, vyfoťte se s ní a pošlete fotku na výše uvedený e-mail nebo ji vložte na Facebook.

Výzva pelhřimovských probíhá v součinnosti s Českou pohádkovou akademií, která každoročně Měsíc věží a rozhleden vyhlašuje.

autor: reČRoL | zdroj: Agentura Dobrý den Pelhřimov
Spustit audio

Související