Vynález ze Stráže nad Nisou? Stroj, který tiskne Braillovo písmo na textil

27. listopad 2018

Tiskárna ve Stráži nad Nisou vyvinula tisk Braillovým bodovým písmem na textil. Její majitelka Magdalena Mrákotová zatím nechává tisknout na trička jejich barvu, velikost, ale i materiál, a to kvůli praní.

Speciální tisk Magdalena Mrákotová v počátcích vývoje konzultovala s nevidomými a dnes má na něj patent. Vystouplé body písma se dají dokonce i přežehlit, musí to být ale z rubu. Přímo do tiskárny se vydala naše reportérka. Poslechněte si celou reportáž.

Braillovo písmo natištěné na textilu. V textu jsou informace o barvě, velikosti i materiálu oblečení

Jak tisk funguje, vysvětluje šéf výroby Viktor Jakoubě: „Jedná se o speciální sítotiskový efekt – barva se na sebe několikrát navrství, vznikne tak efekt vystouplého 3D potisku, aby to přečetli i nevidomí.“

Ať můžou nevidomí rozhodnout, jakou barvu si oblečou

Autorkou inovativní tiskařské techniky je Magdalena Mrákotová: „V podstatě 25 let pracuju s barvami a uvědomila jsem si, že nevidomí jsou o toto ochuzeni, věřím, že každá barva má svou energii. Takto nevidomým umožňujeme, aby barvu poznali, přečetli si ji a rozhodli se, kterou si na sebe ráno obléknou.“ Strážská tiskárna má tuto tiskařskou techniku patentovanou pro celou Evropu, její vývoj trval několik let. „Byly to tři až čtyři roky a nebylo to jednoduché,“ komentuje Mrákotová.

Unikátní tiskařská technika ze Stráže nad Nisou je patentovaná pro celou Evropu

V plánu mají i tisk etiket, které by si nevidomí mohli našít na jakýkoliv textil.  Braillovým písmem se tak dají tisknout nejen krátké informace, ale i celé dlouhé texty nebo slogany.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.