Výlety po Lužici

4. květen 2020

Území ležící na severozápad od česko-saské hranice je krajinou českému poutníkovi v mnoha ohledech blízkou. Poznávat ji znamená pro návštěvníka z Čech poznávat kousek vlastní historie, jen nahlédnuté z trochu jiné perspektivy. Lužice je domovem „nejmenšího“ slovanského národa Lužických Srbů. Pojďte se tam s námi podívat.

Je Horní Lužice pomalu vymírajícím skanzenem, nebo živoucí a rozvíjející se enklávou slovanství v germánském prostoru? Co nás k ní váže, váže-li nás k ní vůbec něco? Tyto otázky jsme kladli našim průvodcům; saskému studentovi s českými kořeny, předsedovi Společnosti přátel Lužice i dalším. Jejich odpovědi se různí, stejně jako se různí náš vztah k tomuto cípu země, kdysi naší.

Připravili a slovem provázejí: David Hamr a Michal Bureš
Spoluúčinkuje: Igor Bareš
Technická spolupráce: Vojtěch Brzek, Jan Brauner a Radim Dlestk

Naše rozhlasové putování začneme na lužickosrbském venkově v Chrošticích, poblíž kláštera Mariina Hvězda, centra katolické, slovanské Horní Lužice. Tady je možné srbštinu slyšet nejen při mši svaté, ve škole, ale také třeba na fotbalovém zápase, kterému jsme na našem prvním výletě, v doprovodu českého učitele v Lužici Pavla Šlechty, přihlíželi.

Působivý je rovněž středověký Budyšín, cíl našeho druhého výletu. Věžnatá silueta historické zástavby, vypínající se na skalním masivu nad Sprévou, každému spolehlivě stvrdí, že vstupuje do starobylého historického sídla. K návštěvníkovi z Česka promlouvá Budyšín architekturou blízkou rázu historických českých měst i všudypřítomnými vazbami na země Koruny české. My jsme na rozhlasovém výletě po Budyšíně hledali české stopy a taky kulturu Lužických Srbů. Budyšín je hornolužickým „hlavním městem“, sídlí tu nejvýznamnější srbské instituce a Srbské divadlo.

Naše třídílné putování zakončíme v Žitavě, kde také našli azyl kanovníci pražské kapituly. Žitava coby útočiště exulantů proslula i v době pobělohorské. Právě za jejich příběhy se vypravíme ještě do Ochranova, městečka založeného na počátku 18. století Moravskými bratry. Jejich komunita proslula misionářskou činností po celém světě.

autoři: David Hamr , Michal Bureš
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.