Vraťte se do doby, kdy tramvaje jezdily Pražskou ulicí a před libereckou radnicí

21. květen 2019

Otřískané tramvaje, křivé koleje, rozpadlá dlažba – to jsou osmdesátá léta minulého století a tramvaje v Liberci. Pohled na starou Fügnerovu ulici, trať do Hanychova nebo tramvaje před radnicí nabízí na barevných i černobílých snímcích nová expozice Boveraclubu v pavilonu veřejné dopravy Technického muzea v Liberci.

Tramvaj projíždí Moskevskou ulicí v Liberci, 80. léta

„Fotografie výstavy jsou kvalitní, tak jsme je mohli použít jako velkoformátové,“ říká spoluautor výstavy Tomáš Krebs z libereckého Boveraclubu. Pražskou, Moskevskou ulicí a kolem liberecké radnice přestaly tramvaje jezdit v roce 1984.

„V osmdesátých letech se zjistilo, že statika domů na dnešním Benešově náměstí je narušená, tak tramvaje kolem těch domů přestaly jezdit.“ Fotografie jsou dílem tří fotografů – Jiřího Holečka, Tomáše Krebse a zesnulého Gisberta Jäkla.

Boveraclub má v archivu řádově desítky tisíc fotek historického Liberce, na výstavě jich je zhruba padesát – barevných i černobílých. Zavzpomínat si na Liberec 80. let můžou návštěvníci Technického muzea až do konce letošního roku.

Vernisáž nové fotovýstavy v Technickém muzeu
autor: Lucie Fürstová

Související