Tramvaj jezdící z Liberce do Jablonce proslavil liberecký básník. Zaznamenával, o čem si cestující povídají

7. květen 2019 12:30

Nová scéna Národního divadla v Praze dnes 7. května uvede operu Tramvestie v režii Marka Bureše. Ta vychází ze stejnojmenné poemy libereckého básníka a pedagoga Pavla Novotného.

Selfie redaktorky Lucie Fürstové a básníka Pavla Novotného. Jak jinak než z tramvaje č. 11

Liberecký básník Pavel Novotný zaznamenával promluvy cestujících v tramvaji číslo 11 mezi Libercem a sousedním Jabloncem nad Nisou. A známý tramvajový spoj se díky tomu pomyslně dostal i na pražské divadelní jeviště.

„Žilo si to svým životem“

Že se jeho kniha Tramvestie dostane až do Národního divadla, Pavel Novotný nečekal: „Ani v nejmenším, nečekal jsem ani to, že Tramvestie bude kniha. S cyklem jsem začínal, že mě to fascinovalo a bavilo.“ Texty psal na ruličky a záznamy rozdával svým známým. „Časem to začalo zajímat čím dál víc lidí kolem, začali se s tím identifikovat a začalo si to žít vlastním životem,“ popisuje básník.

Zásadní byl pro Novotného tvůrčí proces, jak říká: „To, jak jsem se propletl s cizími hlasy a slovy. Jak to žije dál, na to se může člověk už jen dívat.“ O čem inscenace vypráví, si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

„Že při jízdě tramvají poslouchám, o čem si lidé povídají a sleduji, jak se kolem mění krajina, to je moje posedlost, která neskončí,“ tvrdí Pavel Novotný.

Inscenace Tramvestie
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související