Vláčný a voňavý. Takový je velikonoční bochánek s anýzem podle receptu z Podještědí

Velikonoční bochánek s anýzem

Zkuste si na Velikonoce upéct originální hutný mazanec s anýzem. Recept prozradila týmu Pochoutkového roku Jitka Pluhařová z Českého Dubu. Sama ho má od řádových sester, které mu říkaly velikonoční bochánek.

Jitka Pluhařová se s receptem na velikonoční bochánky přihlásila do soutěže Pochoutkový rok, kterou pořádá Český rozhlas. Se svými recepty na sladké jídlo v ní letos lidé můžou hrát o kuchyňské spotřebiče v hodnotě sto tisíc korun.

Tým Pochoutkového roku s moderátorem Patrikem Rozehnalem v uplynulém týdnu Jitku Pluhařovou navštívil a naučil se od ní péct tuto velikonoční dobrotu. Připravte si tento mazanec doma také, třeba tradičně na Bílou sobotu.

Ingredience na 2 velikonoční bochánky:

500 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

180 g cukru

100g sádla

50 g másla

1 lžička soli

50g droždí

250 ml mléka

100 g mandlí sekaných

100 g rozinek

3 žloutky

12 g anýzu (1/2 sáčku)

1 vejce na potření

mandle na posypání

 

Postup:

V míse smícháme obě mouky a přidáme sůl, uděláme důlek a přidáme trochu cukru, rozdrobené droždí a zalijeme teplým mlékem. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout kvásek 10 minut.

Mezitím do ohřátého mléka přidáme 3 žloutky a rozmícháme je. Do mísy po vykynutí kvásku přidáme cukr, mléko s vajíčky a rozpuštěné máslo i sádlo. Těsto promícháme a nakonec přidáme anýz, nasekané mandle a rozinky (mohou být předem naložené v rumu).

Vše řádně promícháme, prohněteme a necháme 1 hodinu kynout.

Po vykynutí těsto opět zpracujeme a dáme ho znovu kynout na 2 hodiny. Poté těsto opět zpracujeme a dáme ještě jednou na 2 hodiny kynout.

Z těsta pak vytvarujeme na vále 2 bochánky, které můžeme válečkem rozválet na kulatou vysokou placku. Přendáme na plech a necháme kynout ještě 1 hodinu.

Než je dáme do trouby, potřeme bochánky rozkvedlaným vejcem a posypeme plátkovými mandlemi. Uprostřed bochánku nastřihneme křížek, aby mohla při pečení vycházet z těsta pára a bochánky se neroztrhly.

Bochánky pečeme v předehřáté troubě při 180 ̊C asi 1 hodinu.

Patrik Rozehnal a paní Jitka Pluhařová

Jitka Pluhařová

Recept získala od jeptišek, které se v 80. letech staraly v Českém Dubu v Podještědí o seniory. Paní Pluhařová pracovala jako krejčová a jeptišky si u ní nechaly šít své řeholní hábity. Za odměnu nosily sladké pochoutky a jednou ji dárkem daly i recept na velikonoční bochánky. Od té doby je peče, už 35 let!

Přivítala nás ve své kuchyni s plným stolem dobrot. Ochutnali jsme slaný koláč s masem, chlebíčky se sýrovou pomazánkou, kynuté rohlíčky s ořechovou i povidlovou náplní, čokoládové banánky i višně máčené v rumu a čokoládě. Bylo to po všech stránkách pohodové setkání.

Spustit audio
autoři: Patrik Rozehnal, Redakce ČRo Liberec|zdroj: pochoutkovyrok.cz