Vitráži s Božím okem v kunratickém kostele požehná biskup. Máme knihu žehnání, vitráže mají vlastní obřad, přiblížil farář

7. duben 2024 10:25

Litoměřický biskup Stanislav Přibyl v neděli 7. dubna v kostele v Kunraticích u Cvikova požehná nové vitráži. Ta představuje Boží oko a je věrnou kopií původní vitráže, vyrobené asi před sto padesáti lety.

Ta byla asi pět desítek let nezvěstná, než ji loni objevili během rekonstrukce. Poškozený originál je v kostele uložený ve vitríně. Ve stěně nad oltářem je teď jeho věrná kopie.

„Přijede otec biskup Stanislav, aby vitráž požehnal. Máme knihu žehnání, které říkáme Benedikcionál a tam jsou texty pro požehnání téměř čehokoliv. Jsou tam třeba hospodářská zvířata, obyčejná okna se dají také extra žehnat. Pochopitelně oltář, liturgické předměty… Vitráže samy o sobě mají celý krátký obřad,“ přiblížil farář Rudolf Repka. Žehnání vitráži začne v 16 hodin, akci zakončí v podvečer koncert sólistů opery divadla F. X. Šaldy.

O vitráži s Božím okem

Vitráž je zhruba dvoumetrový ovál, bordura po straně má stylizované rostlinné motivy a uprostřed je rovnostranný trojúhelník s Božím okem a paprsky. Originál vyrobil před zhruba sto padesáti lety Richard Schlein ze Žitavy a Hrádku nad Nisou.

„Je to malba na skle. Ta malba je vypálená na 550 °C v peci. Ta barva se tím v uvozovkách zapeče do podkladové barevné tabulky. Celá vitráž je kopií původní vitráže. Je složená z barevných skel a následně malovaná. Potom se tato skla, která se namalují, skládají do olověné sítě, a letuje se to cínem,“ přiblížil techniku výroby autor kopie, vitrážista Zdeněk Kudláček. Cena kopie byla okolo 200 tisíc korun, složili se na ní dárci.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související