VIDEO: Voříšek Lojza byl Ježíškovým vnoučetem libereckých seniorů

29. prosinec 2018

Senioři si od Ježíškových vnoučat přejí nejen dárky zabalené do papíru, ale třeba i návštěvu psího kamaráda. V Liberci na Františkově se s nimi přišel pomazlit voříšek Lojza. 

Zaměstnankyně libereckého Severočeského muzea Františka Zverková ve svém volném čase zachraňuje opuštěné psy a kočky. Organizuje síť dobrovolníků, kteří zvířatům hledají nový domov a mezi tím o ně pečují u sebe doma.

Kromě toho je Františka také Ježíškovým vnoučetem - dárek od ní byl jasný, splnila hromadné přání šesti babiček a dědečků v Domově seniorů v Liberci na Františkově - navštívila je se svým psem Lojzou.

Františka Zverková dělala se svým psem Lojzou radost seniorům v Liberci.

Ježíškova vnoučata vznikla na podzim 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při jednom svém natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

V roce 2017 se do organizace Ježíškových vnoučat pustil Český rozhlas. Přes 14 000 seniorů mělo před rokem o dost hezčí Vánoce.

Přítomnost a pohlazení je někdy víc než tisíc hmnotných darů
autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.