VIDEO: Sklářské umění Jiřího Pačinka z Lindavy aneb Sklo, které pomůže sociálně slabým

Liberecká Nadace Euronisa už 22 let každoročně na podzim draží díla, která jí na podporu sociálně slabých v regionu věnovali známí umělci z celé republiky. Benefiční aukci podporoval například Adolf Born, Olbram Zoubek nebo Vladimír Komárek. Ti už mezi námi nejsou, a tak nadace oslovuje současné autory – třeba skláře Jiřího Pačinka z Lindavy, který pro aukci Nadace Euronisa připravil skleněnou křehkou krásu.

Jiří Pačinek, kolega sklář, Pačinkův syn Jiří a Petr Dušák, ředitel Nadace Euronisa a v hlavní roli skleněná váza

Sklářský umělec Jiří Pačinek ve své sklářské huti v Lindavě tvoří rozměrné objekty pro významné designéry, spolupracoval například s Bořkem Šípkem. Čím dál víc se ale věnuje vlastní tvorbě. Jedno své nové skleněné dílo se rozhodl věnovat křesťanské Nadaci Euronisa z Liberce. Její ředitel Petr Dušák se přijel podívat, jak skleněný dar vzniká. Naše reportérka byla při tom. Jak vznikala pod rukama Jiřího Pačinka skleněná váza pro Nadaci Euronisa, si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

Když je hotová, putuje na 24 hodin do chladicí pece. „Doufáme, že nepraskne,“ přiznává Jiří Pačinek a dodává: „Občas se stane, že výrobek vytáhneme a je prasklý.“

Petru Dušákovi z Nadace Euronisa se výrobek, který půjde do letošní dražby, velmi líbí: „Váza je nádherná, jak to pan Pačinek popisoval, neuměl jsem si to představit, ale co vidím, je něco neuvěřitelného.“ Váza bude vydražena na charitativní aukci v liberecké galerii 9. listopadu.

Aukce uměleckých předmětů Nadace Euronisa doposud vynesly víc než 15 milionu korun, které pomohly například seniorům, zdravotně postiženým nebo matkám s dětmi v nouzi. 

autor: Lucie Fürstová

Související