V benefiční aukci Nadace Euronisa bude letos 180 uměleckých děl

1. listopad 2018

Jiří Anderle, Jiří Hlavička nebo Jan Kanyza. To je jen krátký výčet jmen z více než stovky českých umělců, kteří letos věnovali svá díla liberecké Nadaci Euronisa do v pořadí už 22. benefiční dražby.

Všechny darované obrazy, grafiky a plastiky jsou od čtvrtečního odpoledne k vidění na devítidenní předaukční výstavě v liberecké Oblastní galerii. Dražba je naplánována na sobotu 10. listopadu.

Za 21 let, kdy Nadace dobročinné aukce pořádá, už rozdělila mezi neziskové organizace 14,5 milionu korun. Nadace podporuje hlavně organizace, které pomáhají hendikepovaným, duševně nemocným, matkám s dětmi v krizových situacích nebo seniorům.

„Namátkou Rodinné centrum Knoflík z Růžodolu, které se zaměřuje na seniory a na maminky na mateřské dovolené. Farní charita Česká Lípa, která pomáhá maminkám s dětmi. Fokus Semily je další organizace, která od nás mnoho let získává prostředky a je zaměřena na osoby s chronickým duševním onemocněním,“ vyjmenoval některé z podporovaných organizací ředitel nadace Petr Dušák.

V benefiční aukci Nadace Euronisa bude letos 180 uměleckých děl

Peníze, které Nadace Euronisa 10. listopadu utrží na aukci, ještě letos rozdělí mezi potřebné.

„V letošním roce jsme dostali kolem třiceti pěti žádostí. Výtěžek z aukce správní rada rozděluje tak, aby finance neziskovým organizacím dorazily ještě do konce roku,“ vysvětlila předsedkyně správní rady Nadace Euronisa Lýdie Halamová.

V benefiční aukci Nadace Euronisa bude letos 180 uměleckých děl

Výstavu uměleckých děl určených na benefiční aukci, si můžou nejen dražitelé prohlédnout v Oblastní galerii do pátku 9. listopadu. Vernisáž výstavy začne ve čtvrtek 2. listopadu v půl šesté odpoledne. Zúčastní se jí také jeden z dárců - známý český sklář Jiří Ryba.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio