VIDEO: Oslavy 120. výročí lokální dráhy z Martinic do Rokytnice

2. září 2019

Před 120 lety se ze stanice Martinice, tehdy vedené jako Jilemnice, vydal první vlak do Rokytnice nad Jizerou. Výročí krkonošské lokálky si připomněli lidé na Semilsku.

Železniční nádraží obce Martinice v Krkonoších je už tři roky vedené jako kulturní památka České republiky. V roce 1899 se odtud vydal první vlak po lokálce do z Rokytnice nad Jizerou.

Čtěte také

Tamní stanice byla uvedena do provozu už v roce 1871. Tehdy ale byla ještě pouze součástí trasy Velký Osek-Trutnov-Poříčí a byla menší než současná budova. Za vznikem dráhy do Rokytnice stojí mimo jiné hrabě Jan Nepomuk Harrach. Vzniklá akciová společnost Místní dráha Jilemnice-Rokytnice postavila koleje a nádraží bez státního příspěvku.

Bohužel se však nepodařilo naplnit Harrachův sen a propojit dráhu až do Kořenova. Tento sen ovšem dál sní místní Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších, který je hlavním iniciátorem oslav, během nichž na trať vyjelo celkem 12 historických vlaků. Byl mezi nimi i Modrý šíp, rychlíkový motorový vůz z roku 1934. Ve Škodě Plzeň bylo vyrobeno 14 kousků a dochoval se pouze jediný exemplář. Nyní je zrekonstruovaný s použitím původních dílů, což z něj dělá skutečnou raritu.

Železniční nádraží v Martinicích je kulturní památkou

V rámci mimořádného provozu do Rokytnice jezdil také historický motoráček Orchestrion, následník Hurvínka. A z perónu se návštěvníci oslav mohli vůbec poprvé přesunout také do malého železničního muzea, kde si mohli mimo jiné osahat ruční zabezpečení železniční dopravy, a poté se vydat na procházku po okolí po právě otevřené naučné stezce.

Martinické nádraží si vysloužilo titul kulturní památky České republiky

Jednou z výjimečných věcí na nádraží je dosud fungující elektromechanické zabezpečovací zařízení, postavené v letech 1946 až 1948. V současné době je na českých tratích s pravidelným provozem jediné svého druhu. Jedná se o odjezdová, seřaďovací a vjezdová návěstidla, mechanické předzvěsti, závory, drátovody a další zařízení. Červené a modré stožáry jsou pak ozdobou, kterou je radost sledovat.

Právě díky vyhlášení stanice za památku se vše podařilo zachránit a nádraží si zachovalo své starobylé kouzlo. Dochovala se zde i výtopna, popelová jáma, vodárna se studnou, vodní jeřáby včetně rozvodů a další zajímavosti, které byly nutné pro provoz parních lokomotiv. A neméně zajímavý je ale také soubor budov. Hlavní část výpravní budovy je postavena z bílého a červeného pískovce. Západní křídlo postavené pro místní dráhu je již cihlové, ale fasáda je provedena tak citlivě, že křídlo ladí s původní budovou.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.