VIDEO: Do práce s chutí a úsměvem. Zdravotně hendikepované zaměstnává nová chráněná dílna v Příšovicích

Až třicet zdravotně postižených lidí získalo práci v nové chráněné dílně v Příšovicích na Liberecku.

Společnost Invala, která dává práci zdravotně postiženým, sloučila své dvě malé chráněné dílny. Prostor pro jednu velkou má nově v bývalé sklárně a brusírně v Příšovicích na Liberecku. Pracují v ní především těžce mentálně postižení zaměstnanci z Hodkovic nad Mohelkou a Mladé Boleslavi. Firma je každý den vozí do zaměstnání i z práce.

Skládání pracovních rukavic do balení nebo kompletace knihy mapující 100 let historie republiky. Třeba takovým pracím se věnují lidi zaměstnaní v nové chráněné dílně. „Mají ohromnou radost z práce, někdy tu jsou i o hodinu dřív,“ říká mistrová Kateřina Ketnerová.

Produktivita práce je u zaměstnanců se zdravotním postižením velmi vysoká, říká spolumajitelka Invaly Klementina Gáspárová: „Troufnu si říct, že pracují minimálně stejně dobře jako zdraví lidé, jen s tím rozdílem, že jim práci musíme nakouskovat a každý zvládne jen část.“ Do příšovické dílny jezdí pracovat z Hodkovic nad Mohelkou nebo Mladé Boleslavi.

V okrese Liberec poskytuje práci zdravotně postiženým podle Lubomíra Záleského z úřadu práce okolo sedmdesáti zaměstnavatelů, v Příšovicích jde o druhou chráněnou dílnu.  Ta nová by se v budoucnu mohla rozrůst o dalších patnáct zaměstnanců.

autor: Lucie Fürstová

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.