Veterináři v Libereckém kraji se obávají afrického moru prasat. Nemoc se objevila v Polsku

Krajská veterinární správa v Libereckém kraji se připravuje na možný výskyt afrického moru prasat. Vysoce nakažlivé virové onemocnění divokých i domácích zvířat se objevilo v polském městě Nowa Sól, které leží asi 150 kilometrů na sever od Liberce.

V Polsku evidují dvanáct případů výskytu nákazy u uhynulých divočáků. V tamních chovech domácích prasat nákaza zjištěna nebyla. „Riziko pro kraj nepředstavují jen nakažená migrující divoká prasata, ale také nedostatečně tepelně opracované potraviny z nich," upozornil ředitel krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta.

Veterináři teď vytipovali ohrožené chovy a o rizicích nákazy informují chovatele. „Budou tam instalovat informační letáky, které nechala vytisknout Státní veterinární správa, kde je poučení o tom, jakým způsobem preventivně ty chovy zabezpečit, aby to riziko nákazy bylo minimalizované,“ doplnil Šebesta. Informace dostanou tento týden na semináři taky myslivci.

Česká republika je od letošního dubna oficiálně zemí bez afrického moru prasat. Přesto v zemi stále platí zákaz přikrmování a omezení vnadění divokých prasat. Je nařízený jejich intenzivní lov a platí i zákaz dovozu trofejí z divočáků ze zemí s morem. Mezi ně v současnosti v Evropě patří Ukrajina, Srbsko a také deset členských států EU včetně Slovenska.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související