Vesnická polévka z Katalánska (Zuppa contadina di Catalania)
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny 5 - 6 porcí:
250 g suchých těstovin (nejlépe válečků)
100 g libové slaniny
3 lžíce olivového oleje
200 g zelených fazolek nebo čerstvého hrášku
1 cibule
1 stroužek česneku
1 mrkev
1 list celerové natě
1 brambor
1 malá dýně
2 zralá rajčata
1 l lehkého masového vývaru
snítka petrželky
snítka bazalky
mletý pepř
sůl
eventuálně trochu strouhaného sýra
Postup:
Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a osušíme, brambor, cibuli, česnek a rajčata oloupeme, dýni necháme se slupkou. Připravenou zeleninu nakrájíme na nudličky. V nádobě rozpálíme olej a osmahneme na něm na nudličky nakrájenou slaninu a veškerou zeleninu. Krátce orestujeme. Poté zalijeme teplým masovým vývarem, přidáme snítku bazalky a petrželky, osolíme a opepříme. Pod pokličkou vaříme na minimu tepelného zdroje asi 15 minut. V případě, že je polévka přespříliš hustá, můžeme ji naředit teplou vodou. Na závěr do polévky přidáme předem vařené těstoviny, které musí být "al dente". Dobře promícháme a povaříme ještě asi 3 minuty. Před podáváním můžeme posypat strouhaným sýrem.
Celková doba přípravy: 30 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.