Vepřové kotlety po francouzsku. Středomořská vůně na vašem stole
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
A vepřové kotlety po francouzsku jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Suroviny: 4 vepřové kotlety, 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 lžička mleté papriky, máslo, 1 dl vývaru, 1 dl smetany, 4 velké cibule, 200-250 g očištěných žampionů
Postup: Kotlety naklepeme a obalíme v mouce smíchané se solí, pepřem a paprikou. Opečeme je po obou stranách na másle a dáme do pekáče. Na pánev po opečení kotlet nalijeme vývar, smetanu, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Obsah pánve nalijeme na kotlety v pekáči.
Cibule dáme do vařící vody a povaříme asi 3-4 minuty. Osušíme je a rozkrojíme na čtvrtiny. Rozdělíme je spolu se žampiony na kotlety v pekáči.
Pečeme v troubě horké 200 st. C asi 45 minut až jsou kotlety měkké.
Dobrou přílohou je vařená rýže smíchaná s dušeným hráškem a petrželka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka