Veletrh dětské knihy v Liberci se proměnil ve festival čtenářství

16. květen 2018

Veletrh dětské knihy v Liberci se letos proměnil v třídenní Festival dětského čtenářství. Uskuteční se v červnu v Kulturním centru v Lidových sadech, Krajské vědecké knihovně v Liberci a v liberecké Oblastní galerii.

U příležitosti vernisáže To nejlepší z dětské ilustrace - Zlatá stuha 2018 v liberecké knihovně to řekla hlavní organizátorka Dagmar Helšusová.

Veletrh dětské knihy se v Liberci poprvé uskutečnil v roce 2003. Mezi nakladateli a vydavateli byla akce velmi populární, do Liberce se jich s nabídkou knih sjížděly i čtyři desítky. Také zájem návštěvníků rostl, některé ročníky přilákaly až 10 tisíc lidí. Od roku 2012 se už kvůli menší podpoře konaly akce mnohem skromnější, v některých letech dokonce pouze jednodenní. Klesal i zájem nakladatelů a vydavatelů.

„Na Festival dětského čtenářství jsme to změnili proto, že už jsme nechtěli přemlouvat nakladatele, aby se přijeli prezentovat. V okamžiku, kdy jsme to takhle změnili, se najednou ukázalo, že jich 15 má zájem,“ řekla Helšusová.

Organizátoři se ale rozhodli zaměřit skutečně na to, aby se děti mohly potkat s co nejvíce autory a ilustrátory dětských knížek a aby měly tvůrčí dílny ve vztahu ke knize. „Letos tak bude program nejbohatší za celou historii. Děti se potkají s 25 autory a ilustrátory na téměř 50 besedách. Devětkrát bude listování, což je divadlo s knihou v ruce, které mají děti velmi rády,“ dodala.

I na festivalu bude možné dětské knihy koupit. Díky příspěvku ministerstva kultury mohli navíc letos organizátoři znovu vydat i vlastní knihu. „Jmenuje se Vlnění a děti si ji budou dotvářet ve výtvarných dílnách a zadarmo odnášet domů,“ řekla Helšusová.

Akci největší částkou podpořilo město Liberec, které dalo 350 tisíc korun, 300 tisíc přidalo ministerstvo kultury a 70 tisíc Liberecký kraj. Hlavní program bude od 6. do 8. června v Lidových sadech a každý, kdo si koupí vstupenku na festival, bude mít 20procentní slevu na vstupném do sousední zoologické zahrady. „Vstupné pro děti je na festival deset korun a pro dospělého za 30 korun,“ dodala.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související