Nová audiokniha pro nevidomé děti opět vzniká v liberecké knihovně

Dvaadvacet dětí přehrává u mikrofonů v nahrávacím studiu liberecké knihovny texty ze scénáře. Dramatizují knihu spisovatelky Ivony Březinové. Audiokniha potěší děti z různých koutů Česka.

Nové audioknihy rozešle liberecká knihovna jako dárek do škol pro nevidomé a jinak hendikepované děti po celé republice. K zapůjčení bude i v nemocnicích a knihovnách. Kniha vzniká za podpory řady organizací a jednou z nich je i Nadační fond Českého rozhlasu.

První audioknihu, kterou čtou děti nevidomým dětem, vydala Krajská vědecká knihovna v Liberci v roce 2003. Křest nové audioknihy pro nevidomé plánují její autoři na 7. června.

Na děti dohlíží pražská režisérka Eliška Bejčková: „Někdy jsou děti velmi šikovné a hrají samy, někdy je potřeba je k tomu trošku navést.“ Zájem o nahrávání je ze strany „malých audioherců“ obrovský – konkurzu se zúčastnilo na 140 dětí, hraje jich 22.

Slzy na krajíčku

„Ta práce stojí za to, protože reakce dětí jsou úžasné a vždycky mě dojme, když hotovou audioknížku předávám některému z nevidomých dětí, a ty z toho mají velkou radost, mám slzy na krajíčku,“ říká knihovnice Radka Vojáčková, organizátorka za libereckou knihovnu.

Kromě dětských herců budou v nové audioknize vystupovat i tři dospělí vypravěči. Kteří tři pražští herci to budou, je ale zatím tajemství.

Na konkurz přišlo na 140 dětí, natáčet jich nakonec mohlo jen 22
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio