Věděl jsem, že si máknem, říká Václav Vančura po návratu z libanonského Bejrútu

Z Libanonu se vrátili čeští hasiči, kteří pomáhali hledat zasypané v troskách bejrútského přístavu. Byli mezi nimi i kynologové z Libereckého kraje a my jsme s jedním z nich po telefonu mluvili.

Zpátky do České republiky se vrátili členové USAR týmu, které vláda vyslala na pomoc do výbuchem zničeného přístavu v libanonském Bejrútu. Podívejte se na video Hasičského záchranného sboru České republiky, které bylo natočeno v pátek 7. srpna. Záběry jsou z místa výbuchu.

Ve speciální jednotce působili také specialista na statiku Jiří Kovalský a dva psovodi Václav Vančura se svým psem Bellou a Pavel Málek s tříletou fenkou německého krátkosrstého ohaře Yetti ze Schwarzenberských strání z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Co konkrétně měli při záchranných pracích v místě neštěstí na starosti, popsal pro Český rozhlas Liberec kynolog Václav Vančura.

Václav Vančura se svým psem Bellou

Jaká byla na místě situace a jak vypadala práce českého týmu? Jak na situaci a na odlišné prostředí reagovali psi? Jak na české hasiče a psovody působilo to, co v Bejrútu viděli? A jak teď společně se psy tráví nařízenou karanténu? Poslechněte si rozhovor.

nstržm. Václav Vančura, kynolog

Václav je příslušníkem od 1. 6. 2014, hasič – strojní služba. Slouží jako profesionální hasič na stanici v Tanvaldu, od roku 2016 je psovodem kynologické skupiny HZS LK se služebním psem Bella se specializací na vyhledávání v sutinách. Získal 2. místo MČR složek IZS záchranných psů, 3. místo MČR v individuálním mushingu v kategorii Scooter, 1. místo na ME v Belgii v individuálním mushingu v kategorii Scooter, 8. místo MS v té samé kategorii.

Zdroj: Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje

autoři: Pavel Kudrna , Tomáš Tesař | zdroje: Hasičský záchranný sbor ČR , Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje
Spustit audio

Související