Jak se starat o psa v tropických dnech? Hlavní je dostatek vody, radí kynolog

V horkých letních dnech netrpí jenom lidé, ale i jejich čtyřnozí kamarádi. Lidé by proto měli omezit venčení psů přes den a zajistit jim dostatek vody.

Tropické počasí na přelomu června a července zavedlo redaktora Jaroslava Hořeního za kynologem Karlem Tíkem. Zeptal se ho, čeho by se měli majitelé psů vyvarovat.

 „V první řadě nenechávat psa v autě, v druhé řadě rozmyslet se, kdy půjdu se psem ven. A v třetí řadě, zamyslet se nad tím, jestli ten pes nedostane úpal tak jako člověk. Nechodit s tím psem ven v pravé poledne po nějakých nábřežích a podobně. Každý by si měl uvědomit, že tak jako se složí člověk, tak se složí i ten pes,“ radí kynolog Karel Tík.

Procházka po městě je během tropických dnů podle něj nesmysl. „Já každému říkám, že pokud lítá se psem venku, tak ať si zkusí stoupnout bosou nohou na asfalt. V tu chvíli si každý uvědomí, že ten pes trpí, že ho to pálí,“ vysvětlil Karel Tík.

Nejdůležitější podle něj je, aby každý pes měl během horkých letních dní dostatek vody. Krmení může dostat až večer. Za slunného počasí je také důležitý stín, který by měl každý majitel svému psu zajistit. Venkovní kotec lze také pokropit vodou. Problém může být i s klimatizací, protože pes stejně jako člověk může nastydnout.

autoři: Jaroslav Hoření , mib
Spustit audio

Související