Ve Vyskři je 150 nových ovocných stromů

Alej ovocných stromů zdobí cestu ke kapličce ve Vyskři v Českém Ráji. Vysázeli je tam Gándhímu k narozeninám.

Ke 150. výročí narození indického duchovního vůdce a mírotvůrce Mahátmy Gándhího lidé ve Vyskři v Českém ráji vysázeli u kapličky novou alej. Je v ní celkem 150 stromů, hrušně, třešně i švestky. Akci uspořádalo indické velvyslanectví spolu s českou vládou, ministerstvem životního prostředí a obcí Vyskeř.

kaplička ve Vyskři

Ministerstvo životního prostředí oslovilo Správu Chráněné krajinné oblasti Český ráj s požadavkem na vyhledání místa vhodného pro vysázení 150 stromů. Podle vedoucího Správy CHKO Český ráj Jiřího Klápště je Vyskeř je ideální.

Vyskeř v Českém ráji, alej ke kapličce

V rámci iniciativy Sázíme budoucnost, se závazkem České republiky vysázet celkem 10 milionů stromů, přijel do Vyskeře také český premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Na akci proto také přišlo asi 50 demonstrantů s transparenty vyjadřujícími protesty proti premiérovi. Ten reagoval s tím, že je demokracie a lidé tak mají právo demonstrovat.

Sázení aleje pro Gándhího ve Vyskři se zúčastnila i indická velvyslankyně Narinder Chauhanová

Jak přímo na místě řekla indická velvyslankyně Narinder Chauhanová, Mahatmá Gándí je známý pro svůj kladný vztah k životnímu prostředí a deklaroval motto „Zpět k přírodě“.
Starostovi obce a politikům se sázením stromů pomáhali i místní lidé, a pak se zavázali, že se o alej budou starat.

Spustit audio