Ve Višňové na Frýdlantsku začali s úklidem

Ve Frýdlantském výběžku stále platí stav nebezpečí kvůli povodním, i když hladiny řek už tam jsou v normálu. Krajská povodňová komise ho zruší pravděpodobně ve středu.

Frýdlantsko postihly povodně nejvíc v celém Libereckém kraji. Nejhorší situace byla ve Višňové, kde byla řeka Smědá nad třetím povodňovém stupněm čtyři dny a pod první klesla až v pondělí večer.

Nezávislý starosta Michal Scheidel teď se svým týmem a s hasiči objíždí obyvatele Višňové a odebírají od nich pytle s pískem, které jim obec na ochranu nemovitostí zapůjčila. Při tom také zjišťují od jednotlivých majitelů domů, jaké škody jim povodeň napáchala a zda mají zájem o to, aby jim někdo přišel na pomoc s úklidem. Hasiči také ve Višňové odčerpávají obří laguny, které se tam po povodni vytvořily, a začali i s odčerpáváním vody v zasažených domech. A přivezli také bagr na čištění propustků a odklízení nánosů.

Jaké škody povodeň ve Višňové způsobila?

Voda ve Višňové vystoupala ke 40 objektům a 20 z nich zaplavila i zevnitř. 33 lidí se muselo evakuovat, ale teď už jsou všichni zpátky. Škody na obecním majetku bude Višňová teprve zjišťovat, teď chce hlavně pomoci postiženým občanům. Na sepsání škod mají obce na Frýdlantsku podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj sedm dní po ukončení stavu nebezpečí. Půjde hlavně o poškozené lávky, komunikace a podobně.

Starosta Višňové se svým týmem a hasiči odebírají od obyvatel pytle s pískem, které jim obec na ochranu nemovitostí zapůjčila
Spustit audio

Související