Na Frýdlantsku platí stav nebezpečí

Stav nebezpečí kvůli záplavám vyhlásil v neděli v 17 hodin hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) pro 18 obcí ve Frýdlantském výběžku. V území spadajícím pod Frýdlant žije zhruba 24 tisíc obyvatel. Nebezpečí zde bude platit do odvolání.

„Nyní nemáme k dispozici zřetelnou predikci počasí, která by znamenala pokles toků do dnešních večerních hodin. Hlavním důvodem vyhlášení stavu nebezpečí je možnost evakuovat občany z těch nejohroženějších míst,“ vysvětlil hejtman.

V regionu bylo zatím evakuováno přes 50 lidí z Višňové, Bulovky a Raspenavy. Do Frýdlantskému výběžku na Liberecku stékají srážky ze severní části Jizerských hor. V předchozích dvou dnech tam napršelo skoro 240 milimetrů a v neděli dalších zhruba 90 milimetrů. Hlavním tokem ve výběžku je Smědá, která je od rána na třetím povodňovém stupni a její hladina je výše než v sobotu. Situace ve výběžku byla dnes horší než naznačovala předpověď.

„Celý den tady pršelo, přestože bylo predikováno bez deště,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Pršet by podle něj mělo nadále. „Boční přítoky budou Smědou dotovat, de facto vodoteče už nejsou schopny pobrat veškeré srážky a voda stéká z luk a polí,“ dodal.

Voda zalila i místní část Višňové Vísku

K tomu, aby lidé z ohrožených míst na Frýdlantsku sami odešli do bezpečí, vyzval i krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec. „Samozřejmě, pokud je někdo na kopci, tak není potřeba se evakuovat, ale jde opravdu o ty nemovitosti, které ti lidé znají a znají to z předchozích povodní. Tak prosím nečekejte, že ta situace bude lepší,“ vyzval. Ve Višňové dnes evakuovali 33 lidí z 15 domů, v Bulovce 16 z šesti domů. „Odešli sami preventivně,“ uvedla starostka Bulovky Romana Šidlová. Podle ní mají seznam ještě asi deseti lidí, kteří žijí v oblasti, kde hrozí záplavy. V Raspenavě preventivně evakuovali hasiči dvě seniorky.

Frýdlantský výběžek je v kraji nejvíce zasaženou oblastí. Višňová je odříznutá od okolí a neprůjezdná byla odpoledne silnice II. třídy od Raspenavy přes Hejnice na Bílý Potok. Uzavřené byly i některé další silnice. Na třetím stupni jsou na Frýdlantsku nejen Smědá, ale i další toky - Řasnice, Oleška, Bulovský a Sloupský potok.

"Dokumentace" v Bílém Potoce

Vyhlášení stavu nebezpečí umožní evakuaci obyvatelstva z ohrožených míst na základě rozhodnutí velitele zásahu, starosty obce nebo hejtmana. „A druhé opatření, které budeme asi potřebovat využít, je také nařízení toho, aby lidé nevstupovali na místa, která nejsou bezpečná nebo která mohou být v dalších hodinách ohrožena,“ dodal hejtman.

autor: Jiří Jelínek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související