Lidé z okolí řeky Smědé v Hejnicích se mají připravit na možnou evakuaci

Vedení Hejnic ve Frýdlantském výběžku vyzvalo obyvatele z okolí řeky Smědé, aby si připravili evakuační zavazadlo.

Řeka tam opět vystoupala na třetí povodňový stupeň a může se dostat na zahrady i do domů. Konkrétně se to týká obyvatel z ulice Petra Bezruče, která je nejníž položená, a lidí z okolí hejnického kostela.

Podle starosty Jaroslava Demčáka ze Starostů pro Liberecký kraj by se to mělo týkat v první vlně zhruba deseti lidí, v další pak padesáti až sto obyvatel. Informace o evakuaci vedení obce vyhlásilo s předstihem s ohledem na starší obyvatele. V obci jsou taky problémy s dopravou. V ulici Petra Bezruče je silnice kvůli vodě uzavřená. 

Takhle to vypadalo v Hejnicích v sobotu

Třetí stupeň povodňové aktivity platí ještě na Jizeře v Jablonci nad Jizerou a na Smědé ve Frýdlantě a Višňové. Tam už je situace stejná jako včera. Vylitá voda z řeky zaplavila přístupové silnice. Lidé se aktuálně nedostanou z Předlánců do Višňové, z Vísky do Minkovic a z Poustky do Minkovic. Hasiči se tam na opakované vylití řeky dopoledne připravovali. Pokáceli například stromy, které by mohly vodě překážet. Už v pátek odpoledne v Poustce postavili protipovodňový val, který v sobotu ještě rozšířili. Na místě mají taky velkokapacitní čerpadlo na přečerpání vzniklých lagun.

Spustit audio

Související